31/8/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πανορθόδοξη Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος


Με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου καθιερώθηκε από το 1989 η πρώτη Σεπτεμβρίου, η ημέρα της Ινδίκτου, ως μέρα προσευχής και ικεσίας για την προστασία και τη σωτηρία του περιβάλλοντος.
Με αυτή του την πρωτοβουλία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε την ανησυχία της Εκκλησίας για την καταστροφή του περιβάλλοντος καταθέτοντας τη δική της συμμετοχή στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του.
Πρώτιστο στοιχείο, χαρακτηριστικό της Ορθοδόξου θεολογίας, είναι ότι ο κόσμος, ως δημιούργημα  του Θεού, και μάλιστα «εκ του μηδενός», αποτελεί κτίσιν και δωρεάν Του προς τον άνθρωπο  «εργάζεσθαι και φυλάσσειν αυτόν» (Γεν. 2, 15),  και σε καμιά περίπτωση ιδιοκτησία του ανθρώπου.
Ο άνθρωπος είναι διαχειριστής της κτίσης και δεν έχει το δικαίωμα να την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν,  πόσο μάλλον να την καταστρέφει. Ο κόσμος, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, αποτελεί ενότητα όντων, τα οποία έχουν έκαστον τον ίδιον «λόγον», οι δε «λόγοι των όντων», όπως τους αποκαλεί ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, συνιστούν ενιαίον σύνολον, μίαν αρμονίαν, ένα «κόσμον».
 Η κοσμολογία των Πατέρων της Εκκλησίας δεν επιτρέπει, συνεπώς, καμιά  υποτίμηση  του φυσικού κόσμου από τον άνθρωπο. Η λογικότητα  του ανθρώπου δεν υπονοεί ότι τα άλλα όντα στερούνται λόγου ύπαρξης . Ως δημιουργήματα του Θεού όλα τα όντα έχουν το δικό τους «λόγον» εντός του Λόγου του Θεού μέσα στον οποίο ενώνονται και συνυπάρχουν με αρμονία.
Το οικολογικό πρόβλημα αποτελεί δημιούργημα  ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού μοντέλου, ενός υπέρμετρου καταναλωτικού πολιτισμού. Καταναλωτισμός δεν είναι μια απλή συμπεριφορά, αλλά «στάση» ζωής. Ο άνθρωπος  του σύγχρονου καταναλωτικού πολιτισμού απαιτεί ιδιοποίηση, κατοχή και  κυριαρχία.  Ξέχασε να κοινωνεί και να μοιράζεται. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να αγνοείται ούτε να παραβλέπεται το γεγονός ότι η οικολογική κρίση είναι  στην ουσία της και  στη γενεσιουργό αιτία της κρίση πνευματική και ηθική.
Φέτος η Πανορθόδοξη Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος γιορτάζεται μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Υπάρχει κλίμα απαξίωσης προς τις κατεστημένες δομές και κρίση αξιών. Οι άνθρωποι θέτουν πνευματικά ερωτήματα και ψάχνουν απαντήσεις.

Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στα λόγια και το βίο του Ιησού, των Αγίων και των Πατέρων της Εκκλησίας.  Η προστασία του περιβάλλοντος  αποτελεί σεβασμό προς την κτίσιν και τη ζωή. Αποτελεί τρόπο ζωής και προσευχής. Αποτελεί επίσης την πιο ουσιαστική κληρονομιά προς τα παιδιά μας.

Ήλθε η ώρα η ανθρωπότητα και ο καθένας από εμάς  να αναλάβει τις ευθύνες του. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και συνάμα πνευματική.  Η γη ανήκει σε όλους και η προστασία της αποτελεί ευθύνη  του καθενός μας.


Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου  τιμώντας την Πανορθόδοξη Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος
έχει αποστείλει μήνυμα για τη σημασία της,  το οποίο θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς.

 Επίσης την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί  στην πανηγυρική λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ψέλνονται ύμνοι και προσευχές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί  στον Ιερό Ναό Αγίου Εφραίμ στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού χοροστατούντος του  Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιου.

To απόγευμα της ίδιας μέρας η κ. Παναγιώτου θα παραστεί  στον Εσπερινό που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30μμ στον Ιερό Ναό Αγίου Μοδέστου στην Κοφίνου χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριου.



Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος



Ιωάννα Παναγιώτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τηλ: +357 22400190 Fax: +357 22400176