28/8/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου 28/08/2013

Η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια καμουφλαρισμένη ωρολογιακή βόμβα και ανέμενε την έκρηξή της, χωρίς συναίσθηση ευθύνης για τις τρομακτικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Το ΑΚΕΛ είδε την κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη ως ‘παραδοχή’ ότι γνώριζε για το κούρεμα από τις 4 Μαρτίου 2013. Αυτό που ανεπισήμως πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος, και το αναφέρει στη μαρτυρία του ενώπιον της Επιτροπής, ήταν πως ‘όλες οι πιθανές λύσεις για το θέμα βιωσιμότητας του χρέους θα ήταν στο τραπέζι διαβουλεύσεων με την Τρόικα’. Αυτό δεν ήταν νέο, ως ενδεχόμενο ήταν θέμα δημόσιας συζήτησης για ένα μήνα.

Από τις 8 Φεβρουαρίου 2013 ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού σε τηλεοπτική εμφάνιση στο ‘Σίγμα’ είπε ότι η κυπριακή πλευρά δέχεται πιέσεις για κούρεμα καταθέσεων.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψεις του κ. Κυπριανού, οι ‘Financial Times’ αναφέρθηκαν σε εμπιστευτικό υπόμνημα της Επιτροπής για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, στο οποίο περιλαμβανόταν η ‘ριζοσπαστική νέα επιλογή’ της συμμετοχής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η νέα Κυβέρνηση είχε παντελή άγνοια για την ύπαρξη του εγγράφου αυτού και πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του στις 23 Ιουλίου 2013 από τον Τύπο, όταν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Πολίτης’.

Στη βάση ποιας πληροφόρησης ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε πρώτος για κούρεμα; Τι πληροφόρηση είχε η απελθούσα Κυβέρνηση και τι πληροφόρηση έδωσε στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προετοιμαστεί να διαχειριστεί ένα βουνό συσσωρευμένων προβλημάτων λόγω της αναβλητικότητας, της ατολμίας και της αδυναμίας της προηγούμενης Κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις;

Όπως τα ίδια τα γεγονότα καταγράφουν, η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια καμουφλαρισμένη ωρολογιακή βόμβα και ανέμενε την έκρηξή της, χωρίς συναίσθηση ευθύνης για τις τρομακτικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού και της χώρας».

Ερωτηθείς για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συγγενείς του κατά την κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής χθες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και στοιχεία για να καταθέσει. Η Ερευνητική Επιτροπή αποφάσισε αυτό που αποφάσισε. Εμείς σεβόμαστε την Επιτροπή και τις αποφάσεις της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και είναι έτοιμος να απαντήσει και να δώσει και στοιχεία που δίδουν την πραγματικότητα».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως θα ήταν προπέτασμα καπνού στην περίπτωση προσφυγής του ΑΚΕΛ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Εμείς δεν θεωρούμε προπέτασμα καπνού καμιά επιλογή οποιουδήποτε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Σεβόμαστε τους θεσμούς και εάν οι θεσμοί δίνουν αυτή τη δυνατότητα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να χαρακτηρίσουμε έτσι αυτή την επιλογή. Οι νομικές επιλογές είναι εκεί. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Μην ξεχνάτε ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο για τον διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής, οι συνεδριάσεις, οι συσκέψεις γίνονταν στη Νομική Υπηρεσία με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Άρα, για τον τρόπο που διορίστηκε η Επιτροπή υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Είναι σεβαστές οι νομικές διιστάμενες απόψεις. Ωστόσο, η νομική επιλογή, αν υπάρχει, για αμφισβήτηση διά της δικαστικής οδού της νομιμότητας της Επιτροπής, είναι στη διάθεση του καθενός. Αυτό που κρατάμε εμείς τώρα είναι την πολιτική θέση, και είναι η πιο ισχυρή σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε. Είναι η μη αμφισβήτηση των θεσμών διότι είναι το μόνο στήριγμά μας για να μπορέσουμε να ‘ξαναβρούμε τα πόδια μας’. Οι θεσμοί μας έχουν μείνει αλώβητοι και θα πρέπει να τους διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Είναι απαίτηση του λαού να ακούσει την αλήθεια».