22/8/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για θέματα του Δήμου Λάρνακας 22/08/2013


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, μαζί με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ευρείας σύσκεψης για θέματα που απασχολούν τον Δήμο Λάρνακας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και να συζητήσουμε πολλά θέματα που αφορούν τον Δήμο Λάρνακας. Στα περισσότερα εξ’ αυτών έχουμε δώσει λύσεις, πήραμε αποφάσεις και δρομολογήσαμε προς επίλυση και άλλα ζητήματα. Ήταν μια πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση».
Από πλευράς του, ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Συμφωνούμε απόλυτα και ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό. Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση για όλα τα θέματα που έθιξε ο Δήμος Λάρνακας. Υπάρχει συναντίληψη, προεξάρχοντος του θέματος των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και του προσωρινού τερματικού στη Λάρνακα. Η δέσμευση, αλλά και οι ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, οδηγούν σε θετικές ενδείξεις για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. Η διαβεβαίωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι θα εξετάσει και το θέμα του διατάγματος (τερματισμού χρήσης και αποξήλωσης των οχληρών εγκαταστάσεων) που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, μας ικανοποιεί.
Ταυτόχρονα, έχουμε εξετάσει και άλλα θέματα που αφορούν το οδικό δίκτυο, τουρκοκυπριακές περιουσίες, θέματα ρυθμιστικών σχεδίων, για τα οποία δόθηκαν οδηγίες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την προετοιμασία αυτών των έργων».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει συζητηθεί κάτι πιο συγκεκριμένο για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, ο κ. Υπουργός απάντησε:
«Συμφωνούμε όλοι για το θέμα του διυλιστηρίου αλλά και του υγραερίου. Θα υπογράψω το διάταγμα, ουσιαστικά θα το επικυρώσω. Εκείνο που απομένει είναι ο χρόνος, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τον χώρο. Το θέμα αφορά και τα πετρελαιοειδή, δεν είναι μόνο το υγραέριο. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να μετακινηθούν. Δεν είναι θέμα ενδείξεων, είναι θέμα απόφασης. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Εξάλλου, οι συγκυρίες είναι πολύ βοηθητικές για τη μετακίνηση - και, μάλιστα, χωρίς καμίας μορφής αποζημίωση – των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή εκείνη να πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης. Θα έχουμε συνάντηση με τις ιδιωτικές εταιρείες αρχές του επόμενου μήνα και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε. Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε και τον συγκεκριμένο χώρο που θα τοποθετηθούν οι αποθήκες αυτών των εταιρειών. Είναι μέσα στον ευρύτερο χώρο του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό».