1/7/13

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Υπό το φως της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα, σε συνάρτηση με τα βίαια επεισόδια που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει όλους τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι πιθανό να διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν τη χώρα, όπως αποφύγουν την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους όπου γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις.

Οι Κύπριοι πολίτες ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (κυρίως από το διαδίκτυο) και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας, είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι η ισχύουσα κατάσταση δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών που επισκέπτονται τη χώρα.

Σημειώνεται ότι λόγω της απουσίας διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να παρέχει προξενική αρωγή σε Κύπριους πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα.

Πληροφορούμε επίσης ότι όλοι οι Κύπριοι, ως πολίτες της ΕΕ και εν τη απουσία κυπριακής διπλωματικής αποστολής στη χώρα επίσκεψής τους, έχουν το δικαίωμα, βάσει του Άρθρου 23 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξασφάλισης προξενικής προστασίας από οποιαδήποτε διπλωματική αποστολή (Πρεσβεία ή Γενικό Προξενείο) κράτους μέλους της ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να επισκεφθούν την πιο κάτω ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/consularprotection/search.action?ms2=ALL&tcNew=TR&tc2=TR&countryAndCity=ALL&rightMenu.submit.label=Find+info

Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +35 7 99660129.