19/7/13

Ερώτηση στην Ιρλανδική Βουλή για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου

Κατά την προχθεσινή συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Ιρλανδικής Βουλής, ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας κ. Eamon Gilmore προέβη σε παρουσίαση αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.


Μετά την παρουσίαση ο Εργατικός Βουλευτής κ. Eric Byrne υπέβαλε την ακόλουθη ερώτηση προς τον Ιρλανδό Υπουργό Εξωτερικών:

«Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για το Αφγανιστάν, την Μπούρμα/Μυανμάρ και άλλες μακρινές υποθέσεις και να μην μιλάμε για το τι συμβαίνει στην ίδια την Ευρώπη. Αναφέρομαι στην Κύπρο και τη σιωπή που επικρατεί για το πρόβλημά της. Έχω σοκαριστεί και συγκλονιστεί από το δράμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, της μόνης πόλης-φάντασμα στην Ευρώπη. Το ερώτημά μου είναι: Τι πράττει η ΕΕ και εσείς, κ. Υπουργέ, για να λυθεί το πρόβλημα και να δοθεί τέλος στο δράμα της Αμμοχώστου; Τι πρωτοβουλίες λαμβάνονται για το θέμα;»

Στην απάντησή του ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

«Η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει ανησυχητική. Η θέση μας για το ζήτημα αυτό είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Προτρέπουμε, με κάθε ευκαιρία, την Τουρκία να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Προετοιμάζονται συνομιλίες στην Κύπρο μεταξύ των μερών υπό τον ΟΗΕ και ευελπιστούμε να δούμε να επιτυγχάνεται πρόοδος στις συνομιλίες αυτές».