19/7/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε εκδήλωση για τους αγνοούμενους, στον Κόρνο 19/07/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωσή σας με αισθήματα τιμής και σεβασμού προς όλους τους αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας και τους συγγενείς τους οι οποίοι εξακολουθούν μετά και από την παρέλευση 39 χρόνων να περιμένουν εναγωνίως τη διακρίβωση της τύχης τους.

Ταυτόχρονα, αποτίνω μαζί σας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη όσων διαπιστώθηκε ότι έπεσαν στα πεδία των μαχών ή μαρτύρησαν ενώ τελούσαν σε αιχμαλωσία μετά τη σύλληψη τους. Με συγκλονισμό διαπιστώνουμε πως, δυστυχώς, είναι αρκετές οι περιπτώσεις αγνοουμένων που έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και εκτελέστηκαν μετά τη σύλληψή τους.
Ιδιαίτερα χαιρετίζω την παρουσία των αντιπροσωπειών των συγγενών των αγνοουμένων και των πεσόντων από την Ελλάδα.
Θα ευχόμουν, Ελλαδίτες αδελφοί, η επίσκεψη σας να μην γινόταν σε αυτό το κλίμα των αποφράδων ημερών ούτε και να συνδεόταν με τραγικά γεγονότα, όπως το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου το 1974. Διαφορετική ήταν, όμως, η μοίρα που επιφύλασσε η ιστορία στην Κύπρο. Ερμηνεύω την παρουσία σας στην Κύπρο από την μια ως εκπλήρωση χρέους προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα και, από την άλλη, ως ενέργεια που επισφραγίζει για ακόμη μια φορά τους ακατάλυτους δεσμούς της Κύπρου με την Ελλάδα. Αιώνια είναι η ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά και τη θυσία των αγαπημένων σας προσώπων.
Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα φεισθούμε κόπων να απαιτούμε και να εργαζόμαστε για την διακρίβωση της τύχης και της τελευταίας περίπτωσης αγνοούμενου στην Κύπρο. Ως ανθρωπιστικό θέμα το αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά από τις όποιες άλλες εξελίξεις. Ενδιαφερόμαστε για την περίπτωση κάθε αγνοουμένου, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή ή θρήσκευμα. Δεν νοείται μετά από τόσα χρόνια να υπάρχουν αγνοούμενοι και γονείς ή σύζυγοι, ακόμα και παιδιά τους, που πεθαίνουν με την αγωνία και την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους για την τύχη των αγαπημένων τους.
Το 1974, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής, βιώσαμε μια μεγάλη τραγωδία οι πληγές της οποίας δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Η κατοχή συνεχίζεται, μαζί και η παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά τα προβλήματα από την οικονομική κρίση, είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας θέματος, αφού γίνει καλή προετοιμασία και παρέλθει η έκτακτη κατάσταση με τις εκκρεμότητες στην οικονομία μας. Δίνουμε μια σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά η κρίση δεν μας έχει αποπροσανατολίσει από τον μεγάλο μας στόχο να επιλύσουμε το Κυπριακό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.
Και φυσικά το θέμα των αγνοουμένων είναι πάντοτε στις πρώτες προτεραιότητές μας. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής. Η δική μας πλευρά απέδειξε τον μεγάλο βαθμό της συνεργασίας της και αναμένουμε να αρθούν επιτέλους όλα τα εμπόδια και από την άλλη πλευρά.
Θεωρούμε ότι έγιναν αρκετά βήματα, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που θα πρέπει να γίνουν. Εκείνο που προέχει είναι η τουρκική Κυβέρνηση και ο τουρκικός στρατός να επιτρέψουν την πρόσβαση στις αποκαλούμενες στρατιωτικές ζώνες, ώστε τα συνεργεία εκταφών να μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Μια άλλη υποχρέωση του τουρκικού στρατού είναι να συνεργαστεί σε θέματα πληροφοριών γιατί αυτός και κανένας άλλος είχε και έχει τον απόλυτο έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών.
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συγγενείς των αγνοουμένων και είναι δεδομένη η συνεργασία μας με τις Επιτροπές τους στην Κύπρο και την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναβαθμίζοντας τον απαιτούμενο μεταξύ μας συντονισμό και συνεργασία.
Ευχόμαστε ολόψυχα να τερματιστεί γρήγορα το δράμα σας με τη διερεύνηση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου.
Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου.