3/7/13

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή στις εργασίες της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη 03/07/2013

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της 22ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Στο πλαίσιο συζήτησης με γενικό θέμα «Ελσίνκι +40» στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής, αναφερόμενος στις αρχές του αδιαιρέτου, της καθολικότητας και της αλληλεξάρτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι η ουσία αυτών των αρχών έγκειται στο ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα φέρουν την ίδια βαρύτητα. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό, επισήμανε ο κ. Φυττής, σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα συγκρούσεων εντός και ή μεταξύ κρατών. Δυστυχώς, τόνισε, είμαστε μάρτυρες πολιτικών δύο μέτρων και σταθμών που εδράζονται στο δίκαιο της ισχύος.

Επισημαίνοντας ακόμα ότι οι συγκρούσεις αποτελούν διαχρονικά την κύρια αιτία για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, των εκτοπισθέντων και των αιτητών ασύλου παγκόσμια, ο κ. Φυττής παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Πρόσθεσε δε ότι άλλες αιτίες που αφορούν κυρίως σε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και η σύνδεση του φαινομένου αυτού με το θέμα της μετανάστευσης, περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση, με τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, να επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά.

Ο κ. Φυττής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά της Συρίας, ως τα τραγικότερα θύματα ανείπωτων, όπως είπε, ωμοτήτων, που διαπράττονται στη χώρα, σύμφωνα με τη Διερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία. Υπογράμμισε δε ότι η Κύπρος, ως κράτος που υφίσταται για σχεδόν 40 χρόνια κατάφωρες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του ενός τρίτου του λαού της, ως αποτέλεσμα στρατιωτικής επίθεσης και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της, είναι έτοιμη να συνδράμει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στις διεθνείς προσπάθειες εκκένωσης αμάχων από τις φλεγόμενες περιοχές, όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο.

Ο κ. Φυττής υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία της εκπαίδευσης στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σχετικής Διακήρυξης του ΟΗΕ ως πολύτιμο εργαλείο, το οποίο ο ΟΑΣΕ πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις επιτόπιες αποστολές του και πέραν αυτών.

Όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ, ο κ. Φυττής τόνισε την επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος και του δικαιώματος των εκπροσώπων του Τύπου να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. Παράλληλα, όπως επισήμανε, η καλλιέργεια ενός υγιέστερου πλαισίου σχέσεων μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του Τύπου καθίσταται αναγκαία. Ο κ. Φυττής σημείωσε συναφώς τη δημιουργία Υπεπιτροπής στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για εξέταση βέλτιστων πρακτικών προς ένα υγιέστερο περιβάλλον λειτουργίας των ΜΜΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Φυττής τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της διαφάνειας και της ευθύνης λογοδοσίας στις προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

Οι εργασίες της 22ης Ετήσιας Συνόδου ολοκληρώθηκαν με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των αξιωματούχων της Συνέλευσης. Νέος Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ εξελέγη ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Ranko Krivokapić.