11/6/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στη Νέα Υόρκη


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης προέβη χθες, στη Νέα Υόρκη, σε ανταποκριτές και σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στην ακόλουθη δήλωση στέλνοντας μήνυμα προς την ομογένεια και ευχαριστίες για τη συμπαράσταση της προς την Κύπρο.
«Κατ’ αρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Ελληνική ομογένεια της Αμερικής για τη συμπαράσταση που δείχνει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή του κυπριακού Ελληνισμού. ΄Ηδη τα δείγματα γραφής είναι τόσα πολλά και τόσο σημαντικά που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των Κυπρίων και είναι ένα μήνυμα ότι με τέτοια συμπαράσταση μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά. Υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες τις οποίες η Κυπριακή Κυβέρνηση και θα προωθήσει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό αυτή η συμπαράσταση να πάρει σάρκα και οστά.
Ζητούμε από τους αδελφούς ομογενείς Ελλαδίτες και Κύπριους να σκεφθούν ότι ο Ελληνισμός τούς χρειάζεται- και η Κύπρος και η Ελλάδα- και ίσως τώρα μετά την κρίση και τη μείωση κόστους, οι επενδύσεις εκ μέρους τους στα πλαίσια της κυπριακής επικράτειας να είναι εκτός από εθνικά θετικές να είναι και σε επίπεδο επενδυτικό σωστές. Δεν είναι κάποια παράκληση με μια λογική επαίτη, είναι μια θέση που στηρίζεται εκτός από πολιτικά και σε οικονομικά δεδομένα. Ευχαριστούμε και πάλι για τη συμπαράσταση και είναι ώρα να σκεφθείτε ότι ο ρόλος σας για επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ ό,τι φαίνεται από μακριά».
Ερωτηθείς στη συνέχεια για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, ο κ. Στυλιανίδης είπε:
«Ευχαριστώ τις ομογενειακές οργανώσεις για το ότι μου πρόσφεραν αυτή την ευκαιρία να είμαι στο ετήσιο συνέδριο. Είχαμε μια πολύ διεξοδική σειρά συζητήσεων για τον ρόλο της ομογένειας, νομίζω ότι όλοι οι παράγοντες εδώ της ομογένειας βρίσκονται έτοιμοι να βοηθήσουν στη σκληρή περίοδο που περνά η Κύπρος αλλά και ό,τι άλλο χρειαστεί στη νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει για το Κυπριακό από το φθινόπωρο.
Είχα διάφορες συναντήσεις με κυριότερη πολιτική ίσως συνάντηση, τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Rubin όπου όντως διεξήλθαμε τα θέματα της περιοχής εις βάθος, συζητήσαμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, τις εξελίξεις που αφορούν και στον χώρο των Αραβικών χωρών, του Ισραήλ, της Τουρκίας και καταλήξαμε σε συμπεράσματα που έχουν σχέση με τον ρόλο της Κύπρου.
Η Κύπρος έχει μια γεωγραφική θέση που μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε μια νέα συνεργασία στην περιοχή. Είναι μια ευκαιρία που ως Κύπρος οφείλουμε να αδράξουμε και ως Κυβέρνηση έχουμε την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, ακόμη και μέσα από την κρίση οι ευκαιρίες να δώσουν διέξοδο για πράγματα που μέχρι τώρα φαινόντουσαν ότι βρίσκονταν σε τέλμα για αδιέξοδο. Δίχως τυμπανοκρουσίες και υπερβολές με μεθοδικότητα και συστηματική ανάλυση των δεδομένων είπαμε στην Αμερικανική Κυβέρνηση ότι είμαστε έτοιμοι αφού μας δοθεί αυτή η πίστωση χρόνου να ξεκινήσουμε μια νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό με πείσμα και θέληση για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πρόβλημα.
Είχα επίσης επαφές με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (American-Jewish Committee), και μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, έναν άνθρωπο σοφό ο οποίος πάντα με τη σκέψη ή την άποψη του μας βοηθά να προβληματιστούμε εις βάθος και να δούμε πτυχές οι οποίες δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Επίσης είχα και πολλές άλλες συναντήσεις με Βουλευτές και Γερουσιαστές, όπως τον πολύ γνωστό σ’ εμάς Γερουσιαστή κ. Menendez ο οποίος είναι πάντα δίπλα μας, αλλά και άλλους αξιωματούχους».