20/6/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την Ομάδα Στήριξης της ΕΕ προς την Κύπρο και τη χρηματοδότηση της γεωργίας 20/06/2013

Πολύ θετική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης την απόφαση της Κομισιόν για σύσταση Ομάδας Στήριξης της Κύπρου από την ΕΕ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Χθες είχαμε την ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης για σύσταση Ομάδας Στήριξης της Κύπρου, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου και προσφορά τεχνογνωσίας, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να περιοριστούν οι επιπτώσεις, ειδικά στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής, από την εφαρμογή των προνοιών της δανειακής σύμβασης.

Το γενικό συντονισμό της Ομάδας Στήριξης, που θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία, είναι ευχάριστο για την Κύπρο ότι θα αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Όλι Ρεν, ενώ επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε η κα Μαίρη Μακάρθι, Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τεχνογνωσία στην ομάδα θα παρέχουν και εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη, ανάλογα με τον τομέα όπου θα υπάρξει ανάγκη.

Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ θετική για την Κυβέρνηση η οποία θα βοηθήσει ώστε να διεκδικήσουμε κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία, και αυτά τα κονδύλια να έρθουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα ως άμεση βοήθεια- όπως ήταν και το αίτημα στην επιστολή του Προέδρου προς τον κ. Μπαρόσο – έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ρευστότητα τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου.

Επίσης, η Κυβέρνηση με ικανοποίηση ανακοινώνει ότι εξασφάλισε έγκριση από την Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν για αύξηση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την κυπριακή γεωργία από 50% σε 85%.

Συνεπώς, η πιο σημαντική εξέλιξη είναι ότι εξασφαλίζεται η άμεση χρηματοδότηση της κυπριακής γεωργίας, καθώς εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα διοχετευθούν άμεσα στην αγορά για την αγροτική ανάπτυξη 40 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατομμύρια θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, έχουν δοθεί εντολές στον Οργανισμό Αγροτικής Ανάπτυξης να αρχίσει αμέσως προώθηση πληρωμών».