20/6/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας 20/06/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας κ. Murray McCully, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Τον κ. Υπουργό συνόδευε ο Ύπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο (με έδρα τη Ρώμη) δρ Trevor Donald Matheson.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. McCully για τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου εκφράζοντας αισιοδοξία ότι, παρά τις δυσκολίες, οι προκλήσεις θα ξεπεραστούν με επιτυχία.
Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε, ακολούθως, τον κ. McCully για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι η απουσία προόδου οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία. Σημείωσε δε ότι προβλήματα προκαλούνται και από το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση. Εξάλλου, ευχαριστώντας τη Νέα Ζηλανδία για τη βάσει αρχών αλληλεγγύη που επιδεικνύει προς την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ένας εκ των κύριων στόχων της χώρας μας είναι η συμβολή της στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο κ. McCully, από πλευράς του, επιβεβαίωσε τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών τονίζοντας ότι αυτές βασίζονται σε κοινές αξίες, αλλά και στην αντίληψη ότι οι αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διαφυλάσσονται. Τέλος, ο κ. McCully εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια διεθνών οργανισμών συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται.