6/6/13

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε συνεδρία της ολομέλειας 06/06/2013


Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πολύ σημαντική ημέρα, την 5η Ιουνίου, που έχει οριστεί από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πριν από περίπου σαράντα χρόνια, η Διάσκεψη της Στοκχόλμης αποτέλεσε το όχημα για την απαρχή μιας παγκόσμιας οργανωμένης προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού για προστασία του περιβάλλοντος. Έκτοτε, η χώρα μας, όπως και πληθώρα άλλων χωρών, έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολλών πράσινων διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών Οδηγιών σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η Κύπρος έχει ήδη από το 2003 προβεί στην κύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή ποτέ δεν θα είναι επαρκής αν δεν συνδράμουμε όλοι αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς πλανήτη.
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στο θέμα «Σκέψου. Φάε. Εξοικονόμησε». Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κάθε χρόνο σπαταλούνται 1,3 δις τόνοι τροφίμων, δηλαδή το 1/3 της συνολικής παραγωγής, αριθμοί που φαντάζουν ακόμα πιο τραγικοί εν καιρώ κρίσης. Η στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη και στην παραγωγή αγαθών με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις διασφαλίζει συνθήκες υγιεινής διαβίωσης για τις επερχόμενες γενιές.
Μιλώντας ειδικότερα για την Κύπρο, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή εντείνει την περιβαλλοντική καταστροφή ακόμη περισσότερο αφού ο Αττίλας, μη σεβόμενος τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και, το τραγικότερο, την πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά, προβαίνει σε ανεξέλεγκτες λατομεύσεις, σε άναρχη ανάπτυξη, καθώς και σε καταστροφή των αρχαιολογικών και θρησκευτικών μας μνημείων.
Είναι καθήκον μας, τόσο συλλογικά όσο και ο καθένας ξεχωριστά, να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της οικουμένης είναι άμεσα συνυφασμένο με την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον της βιόσφαιρας. Πρέπει πρωτίστως να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιθετική στάση της ανθρωπότητας για το περιβάλλον έχει αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές.