24/5/13

Δράσεις του Προγράμματος ICOSTACY στην Κύπρο

Παρασκευή, 24/5/2013
Η 22η Μαΐου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, με στόχο την κατανόηση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από τα θέματα βιοποικιλότητας. Η ημέρα αυτή αποτελεί ορόσημο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε όλο τον πλανήτη, καθώς η διατήρηση των ζωικών και φυτικών ειδών παίζει ουσιαστικό ρόλο για την ανθρώπινη ύπαρξη.


Μεγάλο ποσοστό ειδών φυτών και ζώων απειλείται στις μέρες μας με εξαφάνιση, κυρίως εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης του τοπίου. Η ανάγκη είναι επιτακτική για την προστασία της βιοποικιλότητας και έχει ενεργοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα. Από τον Οκτώβριο του 2010 υλοποιείται στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ICOSTACY, το οποίο αφορά τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης 20 επιλεγμένων ειδών πανίδας, καθώς και την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων τους. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά 50% και λαμβάνει χώρα σε 14 περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της Κύπρου.

Το ICOSTACY στοχεύει στην αντιμετώπιση των ειδών ως αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού οικολογικού τοπίου και οι δράσεις που περιλαμβάνει αφορούν την παρακολούθηση, καταγραφή και εφαρμοσμένη διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων τους. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, οι οποίες βασίζονται σε σχέδιο διάχυσης των αποτελεσμάτων μεταδίδοντας μηνύματα τα οποία συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Αρκετές από τις δράσεις του ICOSTACY έχουν ήδη ολοκληρωθεί (προστασία και αποκατάσταση καταφυγίων για τα χειρόπτερα, κατασκευή ασφαλών υπόγειων περασμάτων για τα ερπετά, δημιουργία φυτειών και μικροαποθεμάτων για τα ασπόνδυλα είδη, εκπαιδευτική φορητή βαλίτσα κ.ά.), ενώ δράσεις όπως η γενετική της διατήρησης, ο βιολογικός έλεγχος, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων συνεχίζονται έως τη λήξη του, το Μάρτιο 2014.

----------------------------------------