24/5/13

Επιστολή του Προέδρου της Βουλής προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών μελών της ευρωζώνης και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τις εκθέσεις Deloitte και Moneyval 24/05/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, σε επιστολή του προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ευρωζώνης καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται στις πρόσφατες εκθέσεις των οίκων Deloitte και Moneyval οι οποίες διαψεύδουν κατηγορηματικά αβάσιμες κατηγορίες που παρουσίαζαν την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο και ως χώρα ξεπλύματος χρήματος.


Ειδικότερα, αναφέρει ότι στις εκθέσεις αυτές δεν υπάρχουν αναφορές ή ενδείξεις για συστημικές ελλείψεις, όπως υποστήριζε η Τρόικα. Για παράδειγμα, στην έκθεση της Deloitte αναφέρεται ότι μόνο τέσσερα από τα 27 κεφάλαια χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας σε ό,τι αφορά την Άσκηση Δέουσας Επιμέλειας (customer due diligence-CDD), ενώ μόνο 29 από 570 χιλιάδες συναλλαγές θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης από την Κεντρική Τράπεζα.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι το νομικό πλαίσιο στην Κύπρο είναι αυστηρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, περιλαμβανομένου του δείκτη CDD, όσον αφορά στην απόκτηση πιστοποίησης ταυτότητας του τελικού πραγματικού δικαιούχου, όπου στην Κύπρο το ποσοστό είναι μόλις 10% σε αντίθεση με το 25% που ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ.

Επίσης, οι εκθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, αναγνωρίζουν την προληπτική προσέγγιση των κυπριακών Αρχών στη μείωση του ρίσκου ξεπλύματος χρήματος, καθώς επίσης στην πιστή εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στο CDD και στη συμμόρφωση με τις υποδείξεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση των πελατών. Ιδιαίτερη αναφορά δίδεται στο γεγονός ότι η Κύπρος δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα σε σχέση με τη διεξαγωγή διεθνών τραπεζικών εργασιών.

Γενικά, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι αντίθετα με προηγούμενα ευρήματα της Τρόικας, η εικόνα που σκιαγραφούν για την Κύπρο οι δυο αυτές εκθέσεις είναι άκρως θετική. Ως εκ τούτου, δικαιολογημένα η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται αγανάκτηση για τη βάναυση και επιθετική κριτική στην οποία υποβλήθηκε τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, ανέφερε, είναι ακόμη πιο ανεπίτρεπτο, παρόλο που τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τέτοιες ενέργειες είναι προφανή.

Τέλος, εξαιρετικής σημασίας, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, καθίσταται η ανάγκη για αποκατάσταση αυθαίρετων και άδικων πολιτικών αποφάσεων, όπως αυτές που λήφθηκαν για την Κύπρο, οι οποίες στερούνται οποιασδήποτε νομικής και οικονομικής λογικής. Η ενέργεια αυτή είναι αναγκαία ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία του ευρωπαϊκού συστήματος λήψης αποφάσεων αλλά πρωτίστως η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.