8/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 08/05/2013 09:59

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντάται σήμερα στις 22:40 ώρα Κύπρου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι το Κυπριακό, για το οποίο αναμένεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει τις θέσεις της ε/κ πλευράς ως προς το πότε θα ήταν καλύτερο να επαναληφθούν οι συνομιλίες, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τώρα επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δηλώσεις που επιχειρούν να μεταθέσουν χρονικά την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και ουδόλως υποβοηθούν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου».
3. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 θα ξεκινήσει μετά το πρώτο μισό του Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ανέφερε ο Κιθ Έλιοτ, Αντιπρόεδρος της Noble Energy για την Ανατολική Μεσόγειο. Σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Συνεδρίου Παράκτιας Τεχνολογίας (Offshore Technology Conference), στο Χιούστον του Τέξας, ο κ. Έλιοτ επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την εργασιακή σχέση της Noble με τη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι δεν εντοπίζει κάποια βραδυπορία. 4. Η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος γείτονας του Ισραήλ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι χωρίς την Κύπρο, η χώρα του βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη. Σε γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για μια «νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» υποδεικνύοντας ότι κατά τη διάρκεια των επαφών μου με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής «επιβεβαιώθηκε ότι και οι δύο χώρες είμαστε δεσμευμένες να εργαστούμε μαζί – έχουμε ιστορικές σχέσεις και κοινό πολιτισμό, αλλά και κοινή ευλογία που είναι οι υδρογονάνθρακες στη θάλασσα μας».
5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν μας αποτρέπει από το να έχουμε ξεκάθαρες επιδιώξεις στην εξωτερική μας πολιτική». Ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Ισραήλ σημείωσε ότι «έχουμε πάρει απόφαση να αρχίσουμε διαδικασίες για ένταξη μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, κάτι που σηματοδοτεί μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου». 6. Η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επεσήμανε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Κοινό όραμα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι η ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των διμερών τους σχέσεων σε όλους τους τομείς πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

7. Έντονη κριτική για τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, άσκησαν ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής για την Κύπρο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν το Eurogroup για «φρικτή επικοινωνία», την Επιτροπή για το γεγονός ότι δεν υπερασπίστηκε τους ασφαλισμένους καταθέτες και τους πολιτικούς ως προς την τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών.
8. «Κάναμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε το κυπριακό χρέος να παραμείνει βιώσιμο και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, εξαιτίας των επενδυτικών κινδύνων που ανέλαβαν οι δύο κυπριακές τράπεζες», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στις επικρίσεις  Ευρωβουλευτών για τους χειρισμούς σε σχέση με τη διάσωση της Κύπρου. 9. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσίασε την Τρίτη τα τρία σχέδια για απασχόληση 8.000 ανέργων. Τα σχέδια αφορούν: α) σχέδιο χορηγιών για ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις (στόχος η εργοδότηση 1,000 ατόμων), β) το σχέδιο επιδότησης ανέργων στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και εν γένει τουριστική βιομηχανία (στόχος η εργοδότηση 6,000 ανέργων) και γ) τα προγράμματα τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας, δηλαδή πρακτική εξάσκηση (1,000 άνεργοι).
10. Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί απλά ως χώρος διακίνησης Σύρων μεταναστών σε άλλες χώρες της ΕΕ, σε περίπτωση που αρχίσουν να συρρέουν στο νησί Σύριοι για να γλυτώσουν από τις συγκρούσεις στη χώρα τους, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)