24/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε τη συνομολόγηση συμφωνίας δανείου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη συγχρηματοδότηση των έργων και προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί στις ενέργειες που πιθανόν να κριθούν αναγκαίες για την εκτέλεση της εν λόγω συμφωνίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί της Διαδικασίας Πρόσληψης Εκτάκτων Υπαλλήλων στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία Νόμους του 1995 έως 2013».
Το Νομοσχέδιο έχει σκοπό την ορθολογικότερη και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου με την υιοθέτηση ρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του θεσμού της εναλλαξιμότητας των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου. Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο αφορά 1650 εργαζομένους αορίστου χρόνου.
Σήμερα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του ΤΕΠΑΚ για το 2013. Σύμφωνα με την απόφαση, η κρατική χορηγία θα είναι μειωμένη σε ποσοστό λιγότερο από 20%. Η μείωση οφείλεται στις νέες συνθήκες στην οικονομία και στις δεσμεύσεις του κράτους απέναντι στην Τρόικα.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη μεταρρύθμιση και τον επανακαθορισμό της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του Γραφείου Προγραμματισμού και τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης».
Ερωτηθείς αν έχει αρχίσει η συζήτηση για το προσχέδιο του τριετούς προϋπολογισμού όπως έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «έχει κατατεθεί ένα πλαίσιο, ωστόσο, διεξοδικότερα θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου».
Ερωτηθείς αν το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε θέμα Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπήρξε μια συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για την ώρα».
Κληθείς να πει ποια προγράμματα αφορά το θέμα της συνομολόγησης συμφωνίας δανείου με την ΕΤΕπ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αφορά προγράμματα που καθορίζονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό και τα θέματα του φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Αυτό που εμείς κρατάμε από τις αναφορές του κ. Ρομπάι είναι ότι δηλώνει πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, και εφόσον επιτύχουμε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και θα έχουμε επιλογές στο φυσικό αέριο, αυτό είναι μια μεταγενέστερη υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η Κυβέρνηση από τις αρχές Απριλίου τονίζει σε όλους τους τόνους και είναι ιδιαίτερα πιεστική στο ότι η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να εξέλθει το συντομότερο δυνατόν από την κατάσταση της διαχείρισης.
Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι για τους ρυθμούς με τους οποίους επιχειρείται η έξοδος από το καθεστώς διαχείρισης της Τράπεζας Κύπρου. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη επιτευχθεί και να έχει διοριστεί Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, να έχουν ήδη δοθεί οι μετοχές στους μετόχους για να μπορέσουν να αποφασίσουν για την τύχη της εταιρείας. Είναι θέμα που παρακολουθούμε και συζητούμε ως Κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα και με την Τρόικα. Υπάρχουν προβλήματα – το αναγνωρίζουμε – αλλά υπερπηδούνται και δεν θα πρέπει να τίθενται αυτά τα προβλήματα, ίσως, ως δικαιολογία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο να εξέλθει η Τράπεζα Κύπρου από την εξυγίανση και διαχείριση».
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».
Κληθείς να πει τι θα γίνει τώρα που ο κ. Μιχάλης Κολακίδης δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του ως Ανώτερου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος του κ. Κολακίδη γίνονται άλλες διαβουλεύσεις και ελπίζουμε ότι το ταχύτερο δυνατόν θα υπάρξει διευθέτηση του θέματος». «Το ταχύτερο δυνατόν, το καλύτερο για τον τόπο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το νέο διάταγμα που αναμένεται για τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «κάθε φορά που υπάρχει διάταγμα υπάρχει μια καλύτερη αντιμετώπιση των τραπεζικών συναλλαγών, υπάρχουν κάποιες χαλαρώσεις περισσότερο».