30/5/13

Επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην ΥΚΑΝ


30/5/2013
Οι χρήστες ναρκωτικών είναι ασθενείς και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες, ενώ ταυτόχρονα οι έμποροι ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δίνη του νόμου. Αυτό διεμήνυσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ).




Κατά τη  διάρκεια της συνάντησής του με τα στελέχη της Υπηρεσίας, αναλύθηκαν οι βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, μια εκ των οποίων είναι η αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών. «Θέλουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου, «να δίδεται η ευκαιρία στους χρήστες ναρκωτικών να μπορούν να τύχουν θεραπείας σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα, τα οποία να μπορούν να προσφέρουν ανοικτά ή κλειστά προγράμματα θεραπείας. Γιατί θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που καταλήγουν στη χρήση ναρκωτικών είναι ασθενείς και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες», σημείωσε.



«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση», συνέχισε, «στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την εμπορία των ναρκωτικών. Πρέπει μέσα από συστηματικές επιχειρήσεις να δείξουμε ότι δεν μπορούν κάποιοι να πιστεύουν ότι απολαμβάνουν ασυλία στον τόπο μας. Οι έμποροι των ναρκωτικών  θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τη δίνη του νόμου και να οδηγηθούν κάποιοι ενώπιον των δικαστηρίων».



Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, η χρήση ναρκωτικών φαίνεται να παρουσιάζει αυξητική τάση, «είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω των οικονομικών ή κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολίτες αυτού του τόπου».



Αυτό καταδεικνύεται, συνέχισε, μέσα και από τις πολλές υποθέσεις, οι οποίες εξιχνιάζονται από την ΥΚΑΝ. Είναι γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, που διευκρίνισε κατά τη σημερινή του επίσκεψη «το πώς θα βελτιώσουμε τις ικανότητές μας, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες των μελών μας, ενισχύοντας την εκπαίδευση, τη συστηματική παρακολούθηση, την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των μελών, για πρακτικές εφαρμογές, προβλήματα, αδυναμίες αλλά και δυνατά σημεία τα οποία διαπιστώνουμε, ώστε να γινόμαστε όλοι κοινωνοί στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τις επιχειρήσεις μας».



Την ίδια ώρα, ανέφερε, διαβεβαίωσε την ΥΚΑΝ «ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους και θα προχωρήσουμε άμεσα στην προώθηση συγκεκριμένων νομοθεσιών, όπως η νομοθεσία για τους υπό κάλυψη αστυνομικούς όταν αυτοί δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις που αφορούν στα ναρκωτικά, αλλά και η νομοθεσία που αφορά στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Μπορεί η Βουλή πριν 5 χρόνια περίπου να τροποποίησε το Σύνταγμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα καταρτιστεί η σχετική νομοθεσία που θα επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και η οποία συνδιάλεξη να μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστηρίων. Γιατί μόνο μέσω των παρακολουθήσεων και της συστηματικής αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, τη μαρτυρία η οποία απαιτείται για να δούμε να οδηγούνται στα δικαστήρια πρόσωπα τα οποία επιδίδονται στην εμπορία των ναρκωτικών».



Τέλος, ο κ. Νικολάου είπε: «Επεσήμανα κάποια προβλήματα τα οποία καταγράφονται μέσα από τις επιχειρησιακές μας δραστηριότητες αλλά και από τις ίδιες τις υποθέσεις οι οποίες παρουσιάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα αλλά και την ίδια ώρα να αναπτύξουμε και να αναθεωρήσουμε τη σχέση συνεργασίας την οποία έχουμε με άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους, όπως είναι τα τελωνεία και οι έλεγχοι στις εισόδους και εξόδους του κράτους. Γιατί πραγματικά πρέπει οι έλεγχοι να γίνονται πιο αποτελεσματικοί ώστε να αρχίσουμε να περιορίζουμε όσο περισσότερο γίνεται τις περιπτώσεις που κάποιοι επιχειρούν να φέρουν ναρκωτικά από το εξωτερικό στον τόπο μας. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα. Έτσι έδωσα σήμερα ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η Πολιτεία, η κυβέρνηση, θα είναι δίπλα σε όλους αυτούς οι οποίοι καθημερινώς θέτουν ακόμα και σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους για να μπορέσουν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση που αφορά στα ναρκωτικά» κατέληξε.

------------------------