24/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24/05/2013 09:58



1. Η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ρωσίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση, που είχε χθες στη Μόσχα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου με το Ρώσο ομόλογό του Sergey Shoigu. Η συνάντηση ήταν «εποικοδομητική και παραγωγική», με τη Μόσχα να ζητά από τη Λευκωσία την παροχή διευκολύνσεων για πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ο Ρώσος Υπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Φωτίου να επισκεφτεί επίσημα την Κύπρο εντός του 2013.


2. Μεγάλη προσοχή προτίθεται να δώσει το ΔΝΤ στους κινδύνους του κυπριακού προγράμματος, εξ αιτίας των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Σημειώνει ότι "έχοντας αντιμετωπίσει τα κύρια προβλήματα, όπως αυτά προβλέπονται από το πρόγραμμα, η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει το 2015, υποστηριζόμενη από ένα καλύτερο διεθνές φορολογικό καθεστώς, ένα καλά επιμορφωμένο εργατικό δυναμικό, ισχυρά ινστιτούτα (τράπεζες)".

3. Η κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της συνεχούς βελτίωσης του σχετικού πλαισίου που αφορά αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνει ότι η Κύπρος έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για το πλαίσιο της και για την εφαρμογή του από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των Μέτρων για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, λαμβάνοντας γενικά θετικές αξιολογήσεις.

4. Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωση ότι σε περιγραφή των υποτιθέμενων αδυναμιών του κυπριακού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (AML), αντλώντας συμπεράσματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις που συνέταξαν Moneyval και Deloitte, περιέχει το περιληπτικό έγγραφο, ημερομηνίας 10 Μαΐου 2013, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Τρόικας και στο οποίο δεν παρέχεται σύνοψη των κύριων πορισμάτων των δύο εκθέσεων.

5. Απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με τις ρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για το θέμα των Ταμείων Προνοίας, απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στην οποία αναφέρει πως για την Κυβέρνηση το θέμα των Ταμείων Προνοίας είναι κορυφαίο ζήτημα. Σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, η Κυβέρνηση θα καλύψει  μέρος των απωλειών από το κούρεμα καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας, περιορίζοντας τη ζημιά για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά στο 25%.

6. Η εξόρυξη και διαχείριση του φυσικού αερίου, η κατασκευή του τερματικού και η ενδιάμεση λύση προωθούνται με στόχο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, εκφράζοντας την πρόθεση του Υπουργείου για τη συγχώνευση ΔΕΦΑ – ΚΡΕΤΥΚ. Για το ταμείο υδρογονανθράκων, είπε πως οι διαδικασίες προχωρούν ενώ τοποθετήθηκε υπέρ της υπαγωγής του στο Υπουργείο Οικονομικών.

7. Ο Μιχάλης Κολακίδης απέρριψε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, την προσφορά για διορισμό του στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, επικαλούμενος ως βασικό λόγο την προσωρινότητα του διορισμού του. Ο κ. Κολακίδης, που είναι Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, απέστειλε στις 3 το απόγευμα της Πέμπτης επιστολή στον επικεφαλής της Επιτροπής Διορισμού της Τράπεζας Κύπρου Τάκη Ταουσιάνη, στην οποία αναφέρει σειρά λόγων για τους οποίους δεν αποδέχεται την προσφορά που του έγινε.

8. Σε επισκόπηση θεμάτων χρέους προέβη χθες το απόγευμα το κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο, ακολουθώντας τη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπείες του Συνεργατισμού και της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Αργά το απόγευμα, οι τεχνοκράτες της Τρόικας ήταν προγραμματισμένο να προβούν σε αξιολόγηση των επαφών που είχαν τις τελευταίες τρεις ημέρες που βρίσκονται στο νησί. Ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας Συνεργατικών Ιδρυμάτων, Κωνσταντίνος Λύρας χαρακτήρισε τη συνάντηση με την Τρόικα χρήσιμη όσον αφορά διευκρινίσεις για ορισμένα άρθρα του μνημονίου που αφορούν το Συνεργατισμό.

9. Το πρώτο 15νθήμερο Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, παραδίδει την ενδιάμεση έκθεση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη η ανεξάρτητη τετραμελής Επιτροπή για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα.   Στη συνέχεια και πριν το τέλος Ιουνίου, η Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιάσει την έκθεσή της στο κοινό στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στόχος της οποίας θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε σχόλια και παρατηρήσεις επί των προτάσεων της Επιτροπής.

10. Την παραμονή της στην Α’ κατηγορία του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου εξασφάλισε η Νέα Σαλαμίνα. Η βαρωσιώτικη ομάδα νίκησε χθες στον αγώνα μπαράζ την Αναγέννηση Δερύνειας με 3-0 και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία. Αντίθετα, η Αναγέννηση Δερύνειας θα παραμείνει στη Β’ κατηγορία.
(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)