7/5/13

Επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης στην ΑΔΕ Λάρνακας


7/5/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, όπου ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την ΑΔΕ της πόλης και παρουσίασε το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη που αφορά στην ασφάλεια του πολίτη.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τα προβλήματα, τα στοιχεία σε σχέση με το έγκλημα και την παραβατικότητα στην περιοχή και να κάνουμε ένα διάλογο στα πλαίσια της αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών αλλά και της εφαρμογής του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Και πρόσθεσε: «Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, τόνισα την ανάγκη να επιδιώξουμε όλοι μαζί, ηγεσία και οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, τη συμφιλίωσή μας με τον πολίτη, γιατί τα θέματα ασφάλειας δεν είναι θέματα που αφορούν μόνο στην Αστυνομία αλλά αφορούν και στην ίδια την τοπική κοινωνία, τις Τοπικές Αρχές και ο προγραμματισμός μας στοχεύει στο πώς θα εμπλέξουμε την τοπική κοινωνία στην κοινή αυτή προσπάθεια μέσα από την ανάπτυξη του θεσμού του Συμβουλίου κατά του Εγκλήματος και των Συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας, είτε με την έντονη συμμετοχή της Αστυνομίας είτε απλά και με την καθοδήγηση, ούτως ώστε να μπορέσουμε εμπλέκοντας την κοινωνία να έχουμε και την ενημέρωση αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος κατά περιοχή».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «τόνισα την ανάγκη να υπάρξει μια σωστή χαρτογράφηση του εγκλήματος ώστε να αξιοποιήσουμε τις επιστημονικές μεθόδους, με τα κατάλληλα λογισμικά συστήματα που να μπορούν να αναλύσουν το έγκλημα και μέσα από την ανάλυση να μπορούμε να διαβάσουμε  τη συμπεριφορά του κάθε εγκληματία. Ειδικότερα, τόνισα στην περιοχή αυτή την ανάγκη για αποτελεσματικότερη δράση κατά του εγκλήματος. Υπάρχουν δραστηριότητες στη Λάρνακα που είναι έκνομες και για τις οποίες για χρόνια επιδεικνύεται κάποια ανοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι έχει τονίσει στα μέλη της ηγεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας «πως ο πολίτης θα μας εμπιστευτεί όταν μας δει ότι είμαστε αντιμέτωποι εναντίον των εγκληματικών αυτών δραστηριοτήτων. Όταν μας βλέπει να δραστηριοποιούμαστε προς δίωξη αυτών των δραστηριοτήτων και την διακοπή αυτών των ενεργειών, τότε ο πολίτης μπορεί να εμπιστευτεί και την ηγεσία της Αστυνομίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολάου είπε ότι «αναφέρομαι σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες παρατηρούνται στη Λάρνακα και για τις  οποίες, δυστυχώς, για χρόνια κάποιοι δεν εφάρμοσαν το νόμο αποτελεσματικά. Εννοώ και τον ηλεκτρονικό τζόγο, και τα καζίνο, και τα ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, κάθε παράνομη δραστηριότητα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, και οι εγκληματίες, ότι πια η Αστυνομία δεν θα είναι εκείνη την οποία γνώριζαν επιδεικνύοντας την οποιαδήποτε ανοχή. Αλλά και την ίδια ώρα και εμείς σαν Αστυνομία ότι ο ρόλος μας είναι να διώξουμε το έγκλημα και θα σταθούμε αποφασιστικά κατά του εγκλήματος επιζητώντας την ίδια ώρα την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του πολίτη, γιατί χωρίς τη δική του συνεργασία το έργο μας είναι δυσκολότερο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα έρθουν ενισχύσεις στη ΑΔΕ Λάρνακας από τη Λευκωσία ορισμένες μέρες της εβδομάδας, ο Υπουργός είπε πως «το πώς επιχειρησιακά θα σχεδιαστεί μια ενέργεια δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί κάποιος να δηλώνει και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας».

Ερωτηθείς εάν στα Συμβούλια κατά του Εγκλήματος και των Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας θα εμπλακούν οι πολίτες, ο Υπουργός απάντησε πως «θέλουμε τη συμμετοχή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. Τα Συμβούλια αυτά μπορούν να λειτουργούν στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και μελών της τοπικής κοινωνίας, πολίτες. Όπου οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν μαζί με την Αστυνομία στα Συμβούλια καταστολής του εγκλήματος και την ίδια ώρα η τοπική κοινωνία χωρίς τη παρουσία της Αστυνομίας, να λειτουργήσει στα Συμβούλια Πρόληψης του Εγκλήματος. Με αυτό τον τρόπο αυτά τα άτομα θα μπορούν να συμβουλεύσουν πολίτες ή νεαρούς οι οποίοι οδηγούνται στην παραβατικότητα, με ποιο τρόπο θα μπορούν να επανέλθουν στο σωστό δρόμο και τα λοιπά».

Θέλουμε, συνέχισε ο κ. Νικολάου «να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά την ίδια στιγμή με τη σωστή χαρτογράφηση θα μπορούμε να διακρίνουμε το έγκλημα που παρουσιάζεται σε κάθε περιοχή και να γίνεται ο σωστός προγραμματισμός, το πώς μπορείς ουσιαστικά να ανταποκριθείς στις ανάγκες αντιμετώπισης του εγκλήματος. Περαιτέρω με τη λειτουργία του θεσμού του παρατηρητή ο οποίος είναι ένας θεσμός που αρχίσαμε να αναπτύσσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία, με σκοπό να έχουμε τη σωστή πληροφόρηση και να προλάβουμε την οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα».

Τέλος, ανέφερε ο κ. Υπουργός «με την αξιοποίηση των τοπικών αρχών όπως π.χ. σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η περιοχή εδώ (Λάρνακας) πέρα από τον θεσμό του παρατηρητή επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε και τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως είναι οι τροχονόμοι για να ενισχύσουν την προσπάθεια μας για πεζές περιπολίες  στην πόλη. Θέλουμε την Αστυνομία να βγει στο δρόμο, να κυκλοφορήσει δίπλα από τον πολίτη, διακριτικά και να του παράσχει την απαιτούμενη ασφάλεια. Το μήνυμα από τη μια της ασφάλειας, το μήνυμα της ανάγκης της συνεργασίας και να αποκομίσει τη σωστή πληροφόρηση αναφορικά με την ύπαρξη του εγκλήματος σε μια περιοχή».
--------------------------------