22/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στα εγκαίνια της Έκθεσης Ορυκτών και Πετρωμάτων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορυκτών

Να μην μεταδοθεί πριν από τις 5.30 μ.μ.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης Ορυκτών και Πετρωμάτων, που αποτελεί και την κύρια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορυκτών.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορυκτών θεσμοθετήθηκε να οργανώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανά διετία. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει σε ευρωπαϊκούς φορείς του τομέα ορυκτών πόρων και στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σπουδαιότητα και την οικονομική σημασία των μετάλλων, των ορυκτών και πετρωμάτων, και κατά συνέπεια της εξορυκτικής βιομηχανίας, στην ανάπτυξη και ευημερία του ανθρώπου. Γι’ αυτό οι εκδηλώσεις και η προβολή που πραγματοποιούνται δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να εξερευνήσει τον κόσμο των ορυκτών και να μάθει περισσότερα για τη βιομηχανία που επηρεάζει κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.

Ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν τα ορυκτά στη ζωή μας αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι το 70% της μεταποιητικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από ορυκτές πρώτες ύλες, ενώ ανάλογα ποσοστά ισχύουν και στις βιομηχανικές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, οι οικιακές συσκευές και γενικά όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, περιέχουν ορυκτά. Ακόμη, τα κινητά τηλέφωνά μας περιέχουν πάνω από σαράντα ορυκτές πρώτες ύλες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας εξήντα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατ’ επέκταση της Κύπρου, αγνοεί τη σπουδαιότητα των ορυκτών πρώτων υλών στην οικονομία κάθε χώρας μέλους και της Ένωσης γενικότερα. Ο κατασκευαστικός τομέας, η χημική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική και ο μηχανολογικός τομέας, οι οποίοι παρέχουν συνολική προστιθέμενη αξία 1324 δις ευρώ και 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, εξαρτώνται από την πρόσβαση στις ορυκτές πρώτες ύλες.

Στην Κύπρο, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τομείς της εξορυκτικής βιομηχανίας όπως η τσιμεντοποιία, η τουβλοποιία και η παραγωγή αδρανών υλικών ως πρωτογενείς βιομηχανίες έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών και στο ανθρώπινο δυναμικό, οι βιομηχανίες αυτές απασχολούν μερικές εκατοντάδες άτομα, ενώ η απασχόληση άλλων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε παρεμφερείς κλάδους προς την οικοδομική βιομηχανία, όπως π.χ. οι μεταφορές, εξαρτάται από την εξόρυξη και μεταποίηση ορυκτών. Γι’ αυτό, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στις εξορυκτικές βιομηχανίες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και που ασχολούνται με την εξόρυξη χαλκού, μπεντονίτη και άλλων βιομηχανικών ορυκτών οι οποίες με τη δραστηριότητά τους παρέχουν θέσεις εργασίας σε μια εποχή που τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν θετικά στην οικονομία του τόπου με τις εξαγωγές των προϊόντων τους.

Οι φετινές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ορυκτών επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την καλή πρακτική του εξορυκτικού τομέα σε σχέση με την μεγιστοποίηση της αποληψιμότητας των ορυκτών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που είναι πάγιος στόχος του θεσμού, και τον ρόλο των ορυκτών πόρων στην καινοτομία.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει την αρμοδιότητα αλλά και την υποχρέωση να διασφαλίζει την προμήθεια κατάλληλων ποσοτικά και ποιοτικά ορυκτών, είτε ως πρώτων υλών είτε ως τελικών προϊόντων, προς ικανοποίηση των αναγκών της κατασκευαστικής και οικοδομικής βιομηχανίας και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την επάρκεια ορυκτών πρώτων υλών για τις ανάγκες του σήμερα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές με γνώμονα πάντοτε την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο εντοπισμός, η ανάπτυξη, η αξιοποίηση και η διαχείριση των ορυκτών πόρων αποτελούν διαχρονικό και σταθερό στόχο του Υπουργείου Γεωργίας. Παράλληλα, το Υπουργείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης Ορυκτών Πόρων για διαμόρφωση ορθολογικής πολιτικής και για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων του τόπου. Μιας πολιτικής που να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αρχές που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τους βασικούς πυλώνες των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ορυκτών.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους φορείς που έχουν συμβάλει στην οργάνωση της έκθεσης ορυκτών και πετρωμάτων.