17/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 17/05/2013 10:08

1
. Έγγραφο με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις που προέκυψαν από τις συνομιλίες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια παρέδωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.

2. Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες τον αρχικό ενοποιημένο ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου, η οποία διαθέτει πλέον στοιχεία ενεργητικού ύψους €38,3 δισ. και σύνολο υποχρεώσεων €34,7 δισ.  Όπως αναφέρει η Κεντρική, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει αυτή τη στιγμή ψηλή κεφαλαιοποίηση με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κύριων βασικών κεφαλαίων ύψους 13% και ένα κατάλληλα στελεχωμένο Διοικητικό Συμβούλιο.
3. Ευκαιρίες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό βλέπει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο. 4. Προχωρούν οι σχεδιασμοί για την ενεργειακή ασφάλεια σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι η Κύπρος εισέρχεται σε διάλογο με το Ισραήλ σε τεχνοκρατικό επίπεδο για το θέμα, ενώ και η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί στο σχεδιασμό. Ο κ. Φωτίου είπε ακόμη ότι η Κύπρος θα επιδιώξει την εμπλοκή και άλλων γειτονικών χωρών στα πλαίσια της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
5. Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ρίχνονται σήμερα στη μάχη των Παγκυπρίων περίπου εννιά χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, με τις έξι χιλιάδες να διεκδικούν μια θέση σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Κύπρο και Ελλάδα. 6. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, χθες, ο πληθωρισμός στην Κύπρο υποχώρησε τον Απρίλιο στο 0,1% από 1,3% το Μάρτιο. Άλλα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταγράφουν μείωση κατά €100 εκ. του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου το πρώτο δίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
7. Την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, και της Eurobank Ergasias ανακοίνωσε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ανεβάζοντας το σχετικό δείκτη σε Β- από CCC, καθώς και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεό τους σε Β από C, ενώ η αξιολόγηση βιωσιμότητάς τους σε b- από f. 8. Τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 λαμβάνει σήμερα επίσημα η Πάφος σε σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλες.
9. Με το τραγούδι "Alcohol is Free" των Αγάθωνα Ιακωβίδη και Koza Mostra, "σφράγισε" η Ελλάδα τη συμμετοχή της στον τελικό του 58ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος πραγματοποιείται το Σάββατο στο Μάλμε της Σουηδίας. 10. Στην Κύπρο αναμένεται την Παρασκευή ο Πέδρο Εμανουέλ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για ανάληψη της τεχνική ηγεσίας του ΑΠΟΕΛ σε αντικατάσταση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Υπενθυμίζεται πως οι πρωταθλητές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η ομάδα είχε καταλήξει σε κατ` αρχή συμφωνία με τον Πορτογάλο τεχνικό.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)