30/5/13

Δηλώσεις του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τη συνεδρία των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων 30/05/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, μετά την σημερινή συνεδρία των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Ο Υπουργός Οικονομικών παρευρέθηκε σήμερα στην καθιερωμένη συνεδρία των αρχηγών και εκπροσώπων των εν τη Βουλή κομμάτων για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των Ταμείων Προνοίας, μετά τη γνωστή επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ευρύτερα προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων υπέβαλαν ερωτήσεις, έλαβαν απαντήσεις, όμως θα πρέπει να σας πω ότι το θέμα των Ταμείων Προνοίας είναι και εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που συνεχίζουν την ενασχόληση με το θέμα. Μέλημα όλων των μελών της Βουλής και όλων των εν τη Βουλή κομμάτων είναι να διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων».

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα λήξει το θέμα, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν μπορεί να δώσει σίγουρη και οριστική απάντηση, και πρόσθεσε: «Όπως αντιλαμβάνεστε, θα υπάρξει ένα ειδικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για υπαλλήλους της Τράπεζας, και λέω Τράπεζα γιατί μια υπάρχει, Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα τώρα είναι Τράπεζα Κύπρου. Αναμένεται ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης. Είναι θέμα της διοίκησης της Τράπεζας να ρυθμίσει αυτό το σχέδιο και οι ενδείξεις είναι ότι θα υπάρξει επαρκής διασφάλιση και ότι θα είναι ικανοποιητικό αυτό το σχέδιο. Δεν κάνω δηλώσεις οι οποίες πρέπει να θεωρηθούν ως θέσφατο διότι θα πρέπει να δούμε πρώτα αυτό το σχέδιο. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε μέχρι στιγμής, από κει και πέρα υπάρχουν πολλά Ταμεία Προνοίας και δεν αφορούν μόνο τους τραπεζικούς, άρα θα αναμένουμε τη σφαιρική και ολοκληρωμένη ρύθμιση αυτού του θέματος. Όπως ξέρετε, η Βουλή ομόφωνα έχει αναλάβει μια δέσμευση να επαγρυπνεί για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα όλων όσοι έχουν επενδύσει χρήματα στα Ταμεία Προνοίας, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η δέσμευση αλλά, όπως σας είπα, το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε και να το παρακολουθούμε μέχρι τέλους για να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζομένους».

Όσον αφορά στην αποκοπή του 25% από τα Ταμεία Προνοίας και αν αυτό ισχύει, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι δεν θα μπει σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα ήθελε να κάνει οποιοδήποτε λάθος. Πρόσθεσε επίσης: «Θα πρέπει να αναμένουμε την κάθε περίπτωση, το κάθε Ταμείο ξεχωριστά για να δούμε ποιες είναι οι οριστικές προθέσεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης προτού να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες».

Σε ερώτηση αν στο Ταμείο Αποζημίωσης των τραπεζικών υπαλλήλων θα έχει εμπλοκή και το κράτος, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη διοίκηση της Τράπεζας που είναι ο εργοδότης και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Από κει και πέρα, αν υπάρξουν συμπεριφορές αυθαίρετες από πλευράς εργοδοσίας θα δούμε και ως Βουλή πώς παρεμβαίνουμε για να μην υπάρξουν αδικίες εις βάρος κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει ικανοποιηθεί με τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Ομήρου είπε ότι το θέμα εκκρεμεί ενώπιον Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Σήμερα, είπε, ήταν μια συνάντηση των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών για να δοθούν κάποιες περαιτέρω διευκρινιστικές απαντήσεις. Από κει και πέρα, εξαντλητική συζήτηση θα γίνει στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Σε ερώτηση αν μελετάται και το ενδεχόμενο για κατάθεση πρότασης νόμου από πλευράς της Βουλής, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά μέσα στο πλαίσιο της δέσμευσης που κατ’ επανάληψη έχει λεχθεί από πλευράς Βουλής ότι υπάρχει, για να μην υπάρξουν αδικίες εις βάρος των εργαζομένων.

Σε ερώτηση αν τους ανέφερε ο Υπουργός πόσοι θα πρέπει να αφυπηρετήσουν από τις Τράπεζες, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι δεν τους ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη διοίκηση της Τράπεζας που θα πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς και τις μελέτες της προκειμένου να είναι βιώσιμη η Τράπεζα.

Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο για να διευθετηθεί το θέμα με τα Ταμεία Προνοίας, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι ο στόχος είναι να τερματιστεί η αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατόν. Είναι φανερό ότι πρώτη δοκιμαστική ενέργεια θα είναι αυτή που αφορά το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν μελετήθηκε το ενδεχόμενο των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη μαζική αποχώρηση λόγω πρόωρων αφυπηρετήσεων, ο κ. Ομήρου είπε: «Όπως ξέρετε, υπάρχει σύνδεση με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπάρχει και ένα ποσόν το οποίο περιέχεται στο πρόγραμμα, δηλαδή στη δανειακή σύμβαση το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αναπλήρωση απωλειών που προήλθαν από το κούρεμα στα Ταμεία Προνοίας».

Τέλος, σε ερώτηση αν τέθηκε το θέμα ενδεχόμενης κλήσης του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ασκούν κυριαρχικά τα δικαιώματα τους δυνάμει του κανονισμού της Βουλής. Από κει και πέρα υπήρξε μια γραπτή αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής, συζητήθηκε αυτό το θέμα στη σύσκεψη. Νομίζω ότι καλύτερα θα είναι να πληροφορηθείτε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Τρίτη για το ποιοι θα κληθούν στην Επιτροπή. Αντιλαμβάνομαι ότι η πλειοψηφία των κομμάτων δεν ευνοεί κλήση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεδρία της Βουλής».