17/5/13

17/5/2013 Σύσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης στη Λεμεσό ενόψει του Τελικού Κυπέλλου



17/5/2013
Σύσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης στη Λεμεσό
ενόψει του Τελικού Κυπέλλου


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, Δήμαρχοι της Μείζονος Λεμεσού, αντιπροσωπείες της ΚΟΠ, των διοικήσεων των δυο ομάδων και των Συνδέσμων Φιλάθλων, με θέμα την ομαλή διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου την ερχόμενη Τετάρτηκαθώς και των πανηγυρισμών που θα ακολουθήσουν.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι όλοι στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί πρόκειται για «μια γιορτή του ποδοσφαίρου, τη γιορτή της Λεμεσού,στην οποία μετέχουν δυο Λεμεσιανές ομάδες και για την οποία θα πρέπει να γιορτάσει όλη η Λεμεσός».
Στη σύσκεψη, είπε, αντηλλάγησαν απόψεις και έγινε καθορισμός ευθυνών σε κάθε ένα από τους συμμετέχοντες: «Μην αμαυρώσετε αυτή τη μεγάλη μέρα της Λεμεσού. Κι αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε όλοι οι παρευρισκόμενοι σε αυτή τη σύσκεψη, μέσα από την κοινή καταρχήν  συναντίληψη, αλλά και την ανάληψη της υποχρέωσης ο καθένας από εμάς, να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένα μέτρα», συμπλήρωσε.
Σε αυτή τη προσπάθεια θα συνδράμουν όλοι, ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι αν ο καθένας επιτελέσει αυτό που του αναλογεί,«οι οποιοιδήποτε από αυτούς τους ολίγους προσπαθήσουν να επιδείξουν συμπεριφορά που θα προκαλεί βία στα γήπεδα, θα είναι περιορισμένη». Και διεμήνυσε: «Κανένας δεν μπορεί να ανεχθεί τον οποιοδήποτε αμαυρώνει τέτοιες γιορτές. Και δεν έχει κανένας το δικαίωμα, όχι μόνο η Αστυνομία, αλλά και οι ίδιοι οι οργανωμένοι φίλαθλοι, αυτοί που αγαπούν την ομάδα τους, να έχουν ανθρώπους οι οποίοι ουσιαστικά με τη δική τους συμπεριφορά πλήττουν τα συμφέροντα της ομάδας τους, αλλά και την ίδια ώρα μπορεί ν' αμαυρώσουν την επιτυχία την οποία μπορεί να έχει με την κατάκτηση του κυπέλλου. Κάποιος θα το κατακτήσει, ένας εκ των δυο και πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι δυο ομάδες Λεμεσιανές βρέθηκαν να συναγωνίζονται στο ποιός θα κατακτήσει αυτό το κύπελλο. Έχει μεγάλη σημασία».
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα, ο κ. Νικολάου απάντησε: «Τα μέτρα θα ληφθούνστη βάση και των δυνατοτήτων που επιτρέπουν να ληφθούν κάποια μέτρα, γιατί μιλούμε για ένα γήπεδο το οποίο κτίστηκε σε άλλες εποχές, βρίσκεται σε λανθασμένο χώρο σήμερα, μέσα σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς περίφραξη γύρω από το γήπεδο. Υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά στις εγκαταστάσεις του γηπέδου. Όμως, έχοντας υπόψη τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες, τα μέτρα τα οποία έχουν επισημανθεί, μπορώ να πω ότι είναι στο σωστό δρόμο, είναι εκείνα τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση και διεθνώς. Εφαρμόζουμε από αυτά που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των φαινομένων βίας στα γήπεδα».
Την ίδια ώρα, ο κ. Υπουργός κάλεσε εκείνους «οι οποίοι δεν θα εξασφαλίσουν εισιτήριο είναι καλύτερα να μην πάνε στο γήπεδο. Δεν υπάρχει λόγος να πάνε στο γήπεδο, ούτε να ταλαιπωρηθούν, ούτε να προκαλέσουν και οποιαδήποτε προβλήματα με την παρουσία τους».
Όσον αφορά την αστυνομική δύναμη που θα βρίσκεται στον αγώνα, ο κ. Νικολάου είπε πως αυτή αριθμεί 380 μέλη, ενώ θα υπάρχουν 120 επιτηρητές από την ΚΟΠ και οι ομάδες περιφρούρησης από πλευράς των οργανωμένων φιλάθλων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια της αστυνομίας για εισαγωγή του θεσμού του αυτόφωρου αδικήματος, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιβολής της ποινής και για επιπρόσθετες αλλαγές της νομοθεσίας που θα δίνουν τη δυνατότητα άμεσου αποκλεισμού από το γήπεδο, σε όσους εμπλέκονται σε επεισόδια βίας στα γήπεδα.
«Πρέπει να δώσουμε και τα σωστά μηνύματα σε όλους αυτούς, ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Δεν θέλουμε βία στα γήπεδα, δεν θέλουμε να συλλαμβάνουμε κόσμο, δεν θέλουμε να τους καταδιώκουμε και να έχουμε πετροβολισμούς και επικίνδυνες ενέργειες. Θέλουμε να είναι συνεργάτες μαζί μας και να βλέπουν όλοι μαζί το ποδόσφαιρο, μέσα σε πλαίσια ασφάλειας, σε οικογενειακά ακόμα πλαίσια», κατέληξε.