7/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ 07/05/2013

Μιλώντας σε φοιτητές, καθηγητές και τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν μας αποτρέπει από το να έχουμε ξεκάθαρες επιδιώξεις στην εξωτερική μας πολιτική. Έχουμε πάρει απόφαση να αρχίσουμε διαδικασίες για ένταξη μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, κάτι που σηματοδοτεί μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τις εδώ επαφές του «εδραιώθηκε ότι Κύπρος και Ισραήλ ξεκινούν μια νέα εποχή συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα αυτό «απαιτεί να εργαστούμε στενά όχι μόνο διμερώς αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο». Πρόσθεσε ότι ο τομέας της ενέργειας θεωρείται τόσο από την Κύπρο όσο και από το Ισραήλ ως ο καταλύτης για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κυβέρνηση μου είναι δεσμευμένη και αποφασισμένη να δημιουργήσει το τερματικό» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο δίκτυο στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενδυναμώσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή διένεξης, αλλά εργαλείο για επίλυση διαφορών και περιφερειακή ενσωμάτωση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει, αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με άλλες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι Κύπριοι δεν έχουν κρυμμένη ατζέντα και απολαμβάνουν πολύ καλές σχέσεις όχι μόνο με το Ισραήλ αλλά και με όλες τις χώρες της περιοχής».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τις επαφές του διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου δεν αλληλοαναιρούνται. Ωστόσο, πρόσθεσε, η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ένα μειονέκτημα για τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου θα υποβοηθήσει την επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.