26/4/13

Επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας



26/4/2013

Επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην
Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε σήμερα εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, όπου ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τη Διεύθυνση και ανέπτυξε το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για την ασφάλεια του πολίτη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Έχω τονίσει για ακόμα μια φορά ότι βασική επιδίωξή μας είναι η συμφιλίωση του αστυνομικού με τον πολίτη. Έχω επισημάνει ότι πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι στοχευμένα μέσα από συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους, δράσεις και ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται κατά συγκεκριμένες περιόδους και να μπορούν να αξιολογηθούν, ούτως ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τον τρόπο με τον οποίο συντονισμένα η Αστυνομία επιχειρεί να διασφαλίσει το μεγάλο ζητούμενο της ασφάλειας του πολίτη».

Ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει ενημερωθεί πλήρως από τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Κύπρο Μιχαηλίδη αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια. «Στο πλαίσιο της συζήτησης για την εφαρμογή του Προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχω τονίσει», είπε, «ότι πρέπει να επιδιώξουμε να αυξήσουμε την παρουσία των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους και μέσα από την συνεργασία με τις τοπικές αρχές να εδραιώσουμε και να δυναμώσουμε το μήνυμα της ασφάλειας. Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει διάφορα μέτρα, τα οποία θα πρέπει επιπρόσθετα να ληφθούν ούτως ώστε να δούμε τελικά πεζές περιπόλους, αυξημένες σε αριθμό, σε αστικά κέντρα και άλλες περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας. Προσπάθειά μας είναι σύντομα να αλλάξουμε την εικόνα της Αστυνομίας και τη νοοτροπία την οποία επικρατούσε μέχρι πρόσφατα».

Ερωτηθείς πώς θα γίνουν οι πεζές περιπολίες αφού υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό στην Αστυνομία, ο κ. Νικολάου απάντησε: «Ελλείψεις προσωπικού υπήρχαν και υπάρχουν. Θα γίνει προσπάθεια αυτές οι ελλείψεις να εκτονωθούν με άλλο προσωπικό που μπορεί να αξιοποιήσουμε από την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία. Αναφέρομαι σε πολιτικό προσωπικό το οποίο μπορεί να ασκήσει καθήκοντα μη αστυνομικής φύσεως, όπως γραφειακά καθήκοντα, τα οποία μπορούν να ανατεθούν σε πολιτικό προσωπικό. Να αξιοποιηθούν, την ίδια ώρα, τα μέλη της Αστυνομίας σε αστυνομικά καθήκοντα για ικανοποίηση και εξυπηρέτηση των αναγκών αστυνόμευσης και διασφάλισης της ασφάλειας του πολίτη».

Οι περιπολίες αυτές, πρόσθεσε, θα γίνονται, μέσα από μια σωστή και στοχευμένη προσέγγιση, σε βασικούς δρόμους αστικών κέντρων όπως, επίσης, και σε μικρούς δρόμους σε γειτονιές όπου κρίνεται σκόπιμη η παρουσία της Αστυνομίας. «Η περίπολος θα μπορεί, από τη μια, να έχει επικοινωνία με τον πολίτη και να διασφαλίζει την ασφάλειά του και, από την άλλη, να προβαίνει και σε κάποιους ελέγχους για τυχόν παραβάσεις ή για αλλοδαπούς που βρίσκονται παράνομα στον τόπο μας ή και συγκέντρωση πληροφοριών σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ή σε σχέση με διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες», συμπλήρωσε.

Σίγουρα θα υπάρξει όφελος από τις πεζές περιπολίες και επενδύουμε πάρα πολύ σε αυτό, συνέχισε: «Με την παρουσία μας κοντά στον πολίτη μπορούμε να δώσουμε καλύτερα το μήνυμα της ασφάλειας το οποίο επιχειρούμε και να επιζητήσουμε, την ίδια ώρα, τη συνεργασία του πολίτη προς αυτή τη κατεύθυνση. Γι’ αυτό τον σκοπό, σε συνεννόηση με τις Τοπικές Αρχές, αναπτύσσουμε ένα κοινό πρόγραμμα ούτως ώστε να  μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό το βασικό στόχο, αξιοποιώντας τους τροχονόμους δίδοντας τους επιπρόσθετες αρμοδιότητες».

Σε ερώτηση αν θα γίνουν προσλήψεις ή μετακινήσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι του Μνημονίου, δεν μπορούν να γίνονται προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία για ικανοποίηση των αναγκών της Αστυνομίας ή άλλων οργανισμών. Μέσα από την αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας, είπε, πιθανό να υπάρξει προσωπικό υπεράριθμο των αναγκών και το οποίο να μπορεί να αξιοποιηθεί για εξυπηρέτηση των αναγκών της Αστυνομίας, πράγμα που συνέβη και στο παρελθόν, όπως είπε, στο πλαίσιο της εναλλαξιμότητας γραφειακού προσωπικού. «Δεν βρίσκω να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος τέτοια ζητήματα να μην μπορούν να ρυθμιστούν, έχοντας πάντα κατά νου την κρισιμότητα των στιγμών που περνούμε και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι του Μνημονίου, ότι ουσιαστικά θα επιτύχουμε σε μια συγκεκριμένη περίοδο μια σημαντική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων». Κανείς δεν θέλει να καταφύγει σε απολύσεις, κατέληξε, αντιθέτως «θέλουμε να αξιοποιήσουμε το προσωπικό κατά τρόπο που να μπορούμε να ικανοποιήσουμε εκεί και όπου υπάρχουν ανάγκες και την ίδια ώρα να εξυπηρετήσουμε και το σκοπό της μείωσης προσωπικού».

---------------------------