24/4/13

Δελτίο ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

 ΚΥΠΕ - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24/04/2013 10:11  

1. Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκονται το Μνημόνιο και το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

2. Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου η εξέταση των προσφυγών για την απόφαση του Eurogroup που αφορά στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Κατά τη χθεσινή διαδικασία άρχισε η εξέταση της πρώτης προσφυγής. Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Πέτρος Αρτέμη αποφάσισε να μην συμμετέχει στη διαδικασία, της οποίας προήδρευσε ο Δικαστής Δημήτριος Χατζηχαμπής.

3. Ορκίζεται σήμερα, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Καλλή, το νέο μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις ευθύνες στην οικονομία πρώην Επίτροπος Διοικήσεως και Δικαστής Ηλιάνα Νικολάου. Η επόμενη ακρόαση στην οποία αναμένεται να καταθέσει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έχει οριστεί για την Παρασκευή.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε πρόσθετο δάνειο συνολικού ύψους έως €100 εκατ. ευρώ, με αποδέκτη την Κυπριακή Δημοκρατία για την αειφόρο ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

5. Επαφές σε Αθήνα και Άγκυρα θα έχει τις προσεχείς ημέρες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με δηλώσεις του χθες βράδυ μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία της Λίζας Μπάτενχαϊμ.

6. Για διαφθορά και κυκλώματα ιδιαίτερα στις τουρκοκυπριακές περιουσίες στο Κτηματολόγιο, έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής ενώ στην όλη υπόθεση για διαλεύκανση θα εμπλακεί και η Αστυνομία.

7. Την αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος μετά από έκρηξη στο μηχανοστάσιο εμπορικού πλοίου περιελάμβανε το σενάριο της κοινής άσκησης Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία της Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού στην οποία έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, πέντε μονάδες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα ελικόπτερα από την Εθνική Φρουρά και την Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κύπρου και τρία περιπολικά πλοία της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

8. Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ζητά με ανακοίνωσή του να συνεχιστεί η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις για μια "υγιή ανάπτυξη", αντιδρώντας σε τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αμφισβήτησε την εφαρμογή μιας υπερβολικά αυστηρής λιτότητας στην Ευρώπη.

9. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την επιλογή του για το νέο πρωθυπουργό της χώρας με σκοπό το σχηματισμό Κυβέρνησης.

10. Ντόρτμουντ και  Ρεάλ Μαδρίτης συγκρούονται απόψε για την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αγώνας αρχίζει στις 21:45 (ώρα Κύπρου). Στο χθεσινοβραδινό ημιτελικό, η Μπάγερν Μονάχου αποκαθήλωσε τη Μπαρτσελόνα, συντρίβοντάς την με 4-0 στο Μόναχο.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)