2/4/13

Τελετή ορκωμοσίας των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόεδρος της Επιτροπής διορίστηκε ο κ. Γεώργιος Πικής και μέλη οι κ.κ. Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μιλώντας στην τελετή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Ο διορισμός και η ανάληψη των καθηκόντων σας δεν αποτελούν παρά το ελάχιστο που οφείλει το κράτος προς τους πολίτες του. Η σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας και του λαού μας είναι χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα μιας συνέργειας παραγόντων, εξωγενών αλλά και εσωγενών.

Μια σειρά πράξεων ή παραλείψεων προσώπων εντεταλμένων για τη διαχείριση της οικονομίας ή του τραπεζικού συστήματος οδήγησαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας τη χώρα, αλλά και στη διάλυση μιας εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών και στην απώλεια δισεκατομμυρίων από την απομείωση των καταθέσεων στην άλλη.

Τις συνέπειες καλούνται να υποστούν αθώοι συμπολίτες μας οι οποίοι δικαίως και αξιούν την τιμωρία των όποιων υπευθύνων. Η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θεωρούμε πως θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι αν δεν ανταποκρινόμαστε στην αξίωση των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης.

Γιʼ αυτό και δεν ήταν χωρίς συναίσθηση του βάρους και της μεγίστης ευθύνης που μας αναλογεί η ευρύτητα των όρων εντολής για τη σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής, πολύ περισσότερο όμως η επιλογή εκείνων των προσωπικοτήτων που δεν θα επέτρεπαν σε κανένα να αμφισβητήσει το κύρος, την ευρυμάθεια, την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.


Η επιλογή σας, Πρόεδρε Πική, κ. Καλλή και κ. Κωνσταντινίδη, σας επιφορτίζει με ένα καθήκον που κατά τη διάρκεια της θητείας σας εις τα ανώτατα δώματα της δικαστικής εξουσίας επιτελέσατε στο ακέραιο, γιʼ αυτό και καταξιωθήκατε στη συνείδηση του λαού. Δεν έχω και ούτε και ο λαός έχει την παραμικρή αμφιβολία πως θα φέρετε σε πέρας το βαρύτατο φορτίο που σας εναποτίθεται ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα μέσα από την απόδοση ποινικών, αστικών και πολιτικών υπευθύνων εις όσους τυχόν τις φέρουν.

Και επειδή αυτές τις ημέρες ευρίσκομαι και ο ίδιος υπό κρίση, σας παρακαλώ όπως κατά προτεραιότητα εξετάσετε με αυξημένη αυστηρότητα τα όσα αμέσως ή εμμέσως μου αποδίδονται, και μην περιοριστείτε, σας παρακαλώ, στους εξ αγχιστείας συγγενείς μου, αλλά επεκτείνετε την έρευνα σας και στις συναλλαγές του δικηγορικού γραφείου στο οποίο μέχρι πρότινος ήμουν συνέταιρος.

Δεχθείτε παρακαλώ τις θερμότατες ευχαριστίες της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά με την βεβαιότητα ότι θα δικαιώσετε όσους σας κατέταξαν στη χορεία των άμεμπτων και άξιων πολιτών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είπε: «Ευελπιστούμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, ότι θα επιτελέσουμε το καθήκον μας στο ακέραιο. Οφειλή προς πάντες».

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Κληρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου.