24/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε τα ακόλουθα στους δημοσιογράφους:

«Στις βασικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας και είχαν ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση των μέτρων της Κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας, ήταν και η μείωση των επιτοκίων.

Το θεωρούσαμε και το θεωρούμε ως κάτι εκ των ων ουκ άνευ για να έχουμε μια αποτελεσματική και με προοπτική επανεκκίνηση της οικονομίας. Η προσπάθεια φαίνεται ότι αποδίδει και απέδωσε. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση των καταθετικών επιτοκίων από την 1η Μαΐου και εν συνεχεία αναμένεται και η μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Είναι κάτι που θεωρούμε ως υπόβαθρο επί του οποίου θα κτιστεί η ομαλοποίηση της αγοράς και ταυτόχρονα η δυνατότητα νέων επενδύσεων και η δυνατότητα για άλλους παίκτες να μπουν στην αγορά, με στόχο όντως να έχουμε ανάπτυξη και προοπτική.

Άλλο θετικό γεγονός για την οικονομία είναι ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να διοριστεί και η νέα ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου. Ήταν πεποίθηση της Κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει το συντομότερο, έπρεπε η Τράπεζα Κύπρου να μην παραμείνει άλλο σε καθεστώς διαχείρισης και εξυγίανσης.
Μετά από συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας με το Υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση σε ομαλοποίηση με τον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου τις επόμενες ώρες. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει όντως βαρύ έργο. Κανείς δεν το αμφιβάλλει αυτό, αλλά αναλαμβάνει να επαναφέρει σε ρυθμούς ομαλότητας μια συστημική τράπεζα του τόπου, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικονομικά πράγματα του τόπου και ελπίζουμε να συνεχίσει με ανάλογο ρόλο.

Ταυτόχρονα γίνονται καθημερινές διαβουλεύσεις μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας – Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικα, με στόχο τη χαλάρωση των περιορισμών στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Είναι ίσως η βάση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Θεωρούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια περαιτέρω χαλάρωση η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος και ομαλοποίηση έτσι ώστε η κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα, που είναι από τα βασικά υπόβαθρα της οικονομίας μας, μέρα με τη μέρα θα γίνεται καλύτερη και να δίνεται η δυνατότητα για να έχουμε τη νέα αρχή στην οικονομία μας που όλοι αποζητούμε.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις που δημιουργούν ένα πιο θετικό κλίμα από αυτό που είχαμε μέχρι σήμερα και ελπίζουμε και στους πρωταγωνιστές της αγοράς και στον απλό πολίτη να δώσουν τη σαφή απόδειξη ότι θα μπούμε επιτέλους σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

Επαναλαμβάνω τη γενική έκκληση ότι είναι η ώρα για όλους μας, από το πολιτικό σύστημα μέχρι τις επιχειρήσεις, μέχρι την κοινωνία και τον απλό πολίτη, να δράσουμε συλλογικά για να φέρουμε τον τόπο εκεί που του αξίζει, εκεί που αξίζει στον κόσμο της Κύπρου. Η ιστορία του αποδεικνύει ότι πρόκειται για λαό με ιστορία που πέρασε πάμπολλα δεινά, όμως άντεξε και ξαναξεκίνησε από το μηδέν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο που προωθούνται στη Βουλή με στόχο την προκαταρκτική συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, όπως ορίζουν τα θέσμια και οι Κανονισμοί της Βουλής. Η συζήτηση θα γίνει και με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί διεθνή σύμβαση. Στη συνέχεια θα τεθεί στην Ολομέλεια.

Αναμένεται μετά τις 26 Απριλίου να γίνει η τελική υπογραφή και να υπάρξει επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο είχαμε κάποια μνημονιακά νομοσχέδια. Ένα αφορά την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπούμε στην εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων με βάση το Μνημόνιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός διαχείρισης και παρακολούθησης του Μνημονίου Συναντίληψης και που ταυτόχρονα θα είναι ο μηχανισμός για υλοποίηση του προγράμματος της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στα δύο αυτά προγράμματα υπάρχουν πολλές συνέργειες που θα παρακολουθούνται από αυτό τον μηχανισμό με στόχο την καθημερινή υλοποίηση. Θα υπάρχει μια Υπουργική Επιτροπή που θα εποπτεύει και θα υπάρχει μια άλλη Επιτροπή με βάση το Γραφείο Προγραμματισμού και τα Υπουργεία με στόχο να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς για την εφαρμογή των δεσμεύσεων μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταλεί το μήνυμα ότι η Κύπρος εφαρμόζει και υλοποιεί τη δέσμευση της με στόχο το συντομότερο δυνατό να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο βελτίωσης των πραγμάτων.

Έχει λεχθεί, και είναι πάρα πολύ σωστό, ότι η καλύτερη έξοδος από το Μνημόνιο είναι η εφαρμογή του Μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία, είναι γνωστό από την προσυμφωνία του Μνημονίου που έγινε τον Νοέμβριο του 2012 ότι υπήρχε η δέσμευση για ένα επιπλέον ποσό των 70 εκ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις και σε επίπεδο Κοινοβουλίου και από την προηγούμενη Κυβέρνηση κατατέθηκαν προτάσεις στη Βουλή, όμως, δεν έγινε κατορθωτό να φτάσουμε σε τελική ψήφιση νομοσχεδίου. Η Κυβέρνηση κληρονόμησε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και τώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να ψηφιστεί νομοσχέδιο που αφορά στην αύξηση της φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία και μάλιστα με συγκεκριμένους αριθμούς: 75 εκ. ευρώ επιπλέον από ό,τι πάρθηκε τον προηγούμενο χρόνο. Με βάση τη νέα θέση της Κυβέρνησης το ποσό ήταν 70 εκ. ευρώ και τώρα έγινε 75 εκ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη βάση των δεδομένων. Αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δυστυχώς, είναι στρεβλά και οδηγούν σε μη δίκαιες και στρεβλές λύσεις, και θέλει να το πει ανοικτά και καθαρά στον λαό. Αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή ούτε σε επίπεδο κτηματολογίου ούτε άλλων υπηρεσιών για να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση όσο το δυνατό δικαιότερη.

Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένα και επειδή επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και των χρονικών ορίων να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή και να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, η Κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι επειδή η συγκεκριμένη φορολογία ουσιαστικά θα πληρωθεί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, δεσμεύεται τους επόμενους δύο μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου να οριστικοποιήσει πρόταση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων πολύ πιο δίκαιη και πιο ισομερή. Αυτό θα γίνει διότι θα καταφύγει και θα αξιοποιήσει δεδομένα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και κοινότητες), το Κτηματολόγιο και ακόμη και η Υπηρεσία ΦΠΑ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή με σκοπό να μην το εφαρμόσει αλλά θα ετοιμάσει άλλο νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό επιβάλλουν τα χρονικά όρια και η άμεση ανάγκη της εκταμίευσης της πρώτης δόσης. Δεν υπάρχουν τα επαρκή στοιχεία και δεδομένα. Το αναγνωρίζει αυτό η Κυβέρνηση γι’ αυτό και ζητά την πίστωση χρόνου. Και θα το στείλει στη Βουλή με αυτή τη δήλωση πολιτικής».

Ερωτηθείς αν δεν έδιδε πίστωση χρόνου η Τρόικα, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Τρόικα θέλει να εξασφαλίσει αυτά τα 75 εκ. ευρώ επιπλέον με βάση τη δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα. Είναι προϋπόθεση στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ότι πρέπει να υπάρχει νομοσχέδιο το οποίο να ψηφιστεί». Πρόσθεσε ότι «θα κατατεθεί, θα ψηφιστεί και αποτελεί μια πρόταση που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ποσό που η δέσμευση στη δανειακή σύμβαση επιβάλλει».

Ερωτηθείς είπε ότι «μπορεί να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στην τροποποίηση που θα επέλθει μετά από δύο μήνες όταν θα έχουμε τα επαρκή δεδομένα. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να καταθέσουμε αυτό το νομοσχέδιο τώρα με στόχο να υπάρξει η εκταμίευση της πρώτης δόσης».

Κληθείς να πει γιατί δεν ετοιμάστηκε ήδη το τελικό νομοσχέδιο από τους τεχνοκράτες, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Κατά τη συζήτηση με την Τρόικα παραχωρήθηκε μεγάλος χρόνος για να φτάσουμε στα επαρκή δεδομένα με βάση τις διαδικασίες του Κτηματολογίου, και αυτός ο χρόνος είναι μέχρι το 2015. Δυστυχώς, παραλείψεις και ελλείψεις του παρελθόντος οδηγούν σε μη επαρκή δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην περιφέρεια των Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας, όπου είναι κτισμένα σπίτια αξίας εκατομμυρίων ευρώ που αυτή τη στιγμή δεν έχουν άδεια οικοδομής και δεν θεωρούνται οικίες, αλλά οικόπεδα και χωράφια. Αυτά για να μαζευτούν χρειάζονται τα δεδομένα που έχουν οι Δήμοι και οι κοινότητες.

Κρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορούσε στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα της πίεσης των πραγμάτων αυτά τα στοιχεία να μαζευτούν για να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα τελικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και αυτά.
Δεν θέλαμε ως Κυβέρνηση να αποδεχθούμε αυτή τη στρέβλωση. Πρέπει να στείλουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, σε συνεννόηση με τη Βουλή, σε μια ευρύτερη συναίνεση – διότι όλοι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε την εκταμίευση της πρώτης δόσης – και αναμένουμε επικύρωση αυτού του προταθέντος νομοσχεδίου έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα υπάρξει κάτι πολύ καλύτερο και πολύ δικαιότερο μέχρι τον Ιούνιο».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «αναγνωρίζει το πρόβλημα και το λέει ευθαρσώς και με απόλυτη ειλικρίνεια».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Σε αυτό τον τόπο θεωρώ ότι οι θεσμοί έχουν μια ωριμότητα και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη και ότι όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με πλήρη επίγνωση και γνώση των σκληρών αυτών δεδομένων και ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες τους όλοι έτσι ώστε ο τόπος να έχει τη συγκεκριμένη πρώτη δόση εκταμιευμένη τη στιγμή που τη χρειάζεται».

Ερωτηθείς είπε ότι «ζητάμε αυτή τη μικρή πίστωση χρόνου διότι είδαμε ότι τα δεδομένα είναι στρεβλά και μη επαρκή. Θα πάρουμε τα δεδομένα από τους Δήμους» και θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θα τροποποιηθεί τον Ιούνιο θα εισπραχθούν τον Σεπτέμβριο περίπου 125 εκ. ευρώ. Εξήγησε ότι έχουν εισπραχθεί τον προηγούμενο χρόνο περίπου 30 εκ. ευρώ και θα εισπραχθούν άλλα 75 εκ. ευρώ, ενώ «υπάρχει επίσης ένα ‘μαξιλαράκι’ που επιβάλλεται εκ της δανειακής σύμβασης, διότι θεωρείται ότι λόγω της κρίσης δεν θα μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις απαιτήσεις της φορολογίας. Σε όλες τις ρυθμίσεις που γίνονται για τα Μνημόνια σε όλες τις χώρες, υπάρχουν συγκεκριμένα ‘μαξιλαράκια’».