30/4/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη 30/04/2013

Το προσεχές φθινόπωρο ευχόμαστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην οικονομία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Εγινε μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ντάουνερ στο πλαίσιο των επαφών που έχει και θα έχει στις προσπάθειες για το Κυπριακό.
Τις θέσεις μας τις ξέρετε, είναι γνωστές, δεν μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στο θέμα των διαπραγματεύσεων. Αυτό θα γίνει, ευχόμαστε, το προσεχές φθινόπωρο, διότι τώρα προέχει να δώσουμε απαντήσεις στα θέματα της αγωνίας του κόσμου μετά από την κατάσταση της οικονομίας μας».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν πληροφορίες για τις επαφές του κ. Ντάουνερ στην Αγκυρα αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «θέμα φυσικού αερίου δεν ηγέρθη σε καμία στιγμή, ούτε έγινε αναφορά σε φυσικό αέριο».
Ερωτηθείς για τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με Υπουργούς, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου στο Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Εκεί συζητήθηκε όλο το πλέγμα των θεμάτων που εγείρονται στις φιλικές σχέσεις που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ υπό την μορφή προετοιμασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκεί επίσκεψη του και τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Ήταν μια παραγωγική συζήτηση και έχει λάβει τώρα ο Πρόεδρος μια σφαιρική εικόνα την οποία χρειάζεται κατά τις εκεί συνομιλίες του».
Σε ερώτηση αν έχουν ετοιμαστεί συμφωνίες για να υπογραφούν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Δυστυχώς, η συμφωνία περί συνεκμετάλλευσης για τεχνικούς λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα χρειαστεί, φαίνεται, ακόμα δύο με τρεις συναντήσεις στο διπλωματικό επίπεδο. Η άλλη συμφωνία που αφορά τη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας τώρα ακόμα ξεκινά. Αρα, δεν θα υπάρχει καμία υπογραφή στην Ιερουσαλήμ».