26/4/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 24η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου 26/04/2013

Μειδιαίτερη χαρά προσφωνώ την 24η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση της Πολιτείας προς όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ για την εμπιστοσύνη που συνεχίζετε να δείχνετε προς την Κύπρο και τη Σημαία μας όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα εν μέσω δύσκολων συγκυριών για την Κύπρο. Με την παρουσία μου εδώ σήμερα, εκφράζω τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη ναυτιλία ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία που υπήρχε μέχρι σήμερα μεταξύ της Κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα θέματα ναυτιλίας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πρέπει να αισθάνεται υπερήφανο γιατί, από την ίδρυσή του πριν από σχεδόν μια εικοσιπενταετία, έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό επαγγελματικό οργανισμό με άμεση και ενεργή συμμετοχή στις ναυτιλιακές υποθέσεις της Κύπρου. Έχει κερδίσει τη φήμη ενός αξιόπιστου συνομιλητή και του στενότερου συνεργάτη της Κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν τη ναυτιλία, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Κύπρο να βελτιώσει την υποδομή της, τις πολιτικές και τις διαδικασίες της προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλίας. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι να εργαστεί ακόμη στενότερα με το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο έτσι ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση της στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και για να συμβάλει στη βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η Κύπρος σήμερα είναι ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο που συνδυάζει τόσο μια Σημαία κυρίαρχου κράτους όσο και μια εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία αναγνωρίζεται για τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες της και τα πρότυπα ασφάλειάς της. Σήμερα το κυπριακό νηολόγιο κατατάσσεται ως ο 10ος μεγαλύτερος εμπορικός στόλος παγκόσμια και ο 3ος μεγαλύτερος στόλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κυπριακό νηολόγιο αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες του προκειμένου να προσφέρει υψηλού επιπέδου υποστήριξη στα υπό τη σημαία του πλοία και να διατηρήσει τη φήμη του ως «Σημαία Προόδου και Ποιότητας». Η Κύπρος, και πιο συγκεκριμένα η Λεμεσός, θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Αναμφίβολα η ναυτιλία αποτελεί πολύτιμο προσόν για την Κύπρο με σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα. Η Κύπρος έχει καταξιωθεί ως ποιοτικό νηολόγιο και με την αποτελεσματική εφαρμογή των προδιαγραφών ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας που ισχύουν διεθνώς, έχει κτίσει τη φήμη του ως μια αξιόλογη ναυτιλιακή σημαία και ως βάση για διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες. Η ναυτιλία είναι ένας τομέας με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες η Κυπριακή Κυβέρνηση, μαζί με αρμόδιους ιδιωτικούς οργανισμούς όπως το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, πέτυχε να αντιμετωπίσει και να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, αποφέροντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θετικά αποτελέσματα.

Με τις πρόσφατες άνευ προηγουμένου οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, ο ναυτιλιακός τομέας καλείται να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο ηγετικό ρόλο καθώς τώρα αποτελεί καίριο μέρος του στηρίγματος στο οποίο θα βασιστεί η κυπριακή οικονομία στην πορεία της για ανάκαμψη. Διορατικότητα, σωστός προγραμματισμός και σκληρή δουλειά είναι, συνεπώς, τώρα οι απαραίτητες αρετές στην αποστολή μας να διατηρήσουμε το ηγετικό προβάδισμα της Κύπρου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εισαγάγει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προστασία αυτού του σημαντικού τομέα καθώς και να τον ενισχύσει περαιτέρω.

Υπό αυτές τις συνθήκες η δημιουργία της θέσης του Υφυπουργού Ναυτιλίας είναι μια αναγκαιότητα. Έχω δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσω τέτοια θέση κατά την προεκλογική μου εκστρατεία και αυτή η δέσμευση συμπεριλήφθηκε και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μου. Το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία αυτής της θέσης έχει υποβληθεί στη Βουλή κατά την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της Κυβέρνησης αλλά λόγω της άνευ προηγουμένου πολιτικής πίεσης που μας ασκήθηκε κατά τις εντατικές συνομιλίες που διεξήγαμε με την Τρόικα από τις 15 Μαρτίου, δεν είχαμε την ευκαιρία να διευθετήσουμε το θέμα.

Με τη δανειακή σύμβαση η οποία έχει ολοκληρωθεί, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να προχωρήσουμε ταχέως με τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε το νομοσχέδιο να εγκριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στην παρουσία τους εδώ σήμερα καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν αυτή την καινοτόμο και πολύ αναγκαία θεσμική αλλαγή. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες η εμπορική ναυτιλία ίσως είναι ο μόνος τομέας στην Κύπρο ο οποίος λειτουργεί σε διεθνή κλίμακα και του οποίου το μέγεθος και η διεθνής σημασία ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος της Κύπρου ως χώρας. Αυτό είναι από μόνο του ένας πολύ καλός λόγος ο οποίος συνηγορεί για τη δημιουργία αυτής της θέσης.

Επιπρόσθετα, η παρουσία πολλών ξένων επενδύσεων στην Κύπρο δημιουργεί συνθήκες αυξημένης ασφάλειας. Επομένως, είναι σταθερή πεποίθηση μας ότι η ναυτιλία ως απευθείας τοπική και ξένη επένδυση στην Κύπρο πρέπει να διασφαλίζεται και να προωθείται ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο με πολλή ευχαρίστηση επιβεβαιώνω ότι ανεξάρτητα από τις προκλήσεις της Τρόικας, η όλη λειτουργική και φορολογική ναυτιλιακή υποδομή δεν έχει επηρεαστεί και παραμένει άθικτη.

Ίσως αυτό να μην είναι πάρα ένα παράδειγμα της δύναμης του Συστήματος Ναυτιλιακής Φορολόγησης πάνω στο οποίο θα πρέπει να κτίσουμε το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να προβάλουμε τα δυνατά μας σημεία ώστε να αντισταθμίσουμε τις αδυναμίες μας, και η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει ή να υποστηρίξει τέτοιες ενέργειες. Σε αυτό το θέμα ευχαριστούμε δημόσια το Επιμελητήριο το οποίο ξεκίνησε μια «Θετική Εκστρατεία» στην Κύπρο και στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να προβάλει την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο με ένα ανταγωνιστικό και εγκεκριμένο από την ΕΕ Σύστημα Φορολόγησης της Ναυτιλίας το οποίο πρέπει να προάγουμε ακόμη περισσότερο.

Τρίτον, η κυπριακή ναυτιλία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις εμπορικές απαγορεύσεις που επιβάλλει η Τουρκία στα κυπριακά πλοία που καταπλέουν σε τουρκικά λιμάνια. Ως εκ τούτου, δεσμεύομαι ενώπιον σας πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση για τερματισμό αυτής της παρανομίας εις βάρος της χώρας μας και της ναυτιλίας της ΕΕ, γενικότερα, θα εντατικοποιηθούν και θα συνεχίσουν έως ότου αρθούν οι παράνομοι περιορισμοί το συντομότερο.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση καλείται σήμερα να αξιολογήσει τις δραστηριότητες και τη συμβολή του Επιμελητηρίου σας στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος διαθέτει όλη την εμπειρία και τις δυνατότητες, τόσο από πλευράς υλικών όσο και ανθρώπινων πόρων, όχι μόνο για να συνεχίσει να προσφέρει υψηλής ποιότητας ναυτιλιακές υπηρεσίες αλλά και για να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της ως ναυτιλιακό κέντρο εξαιρετικής σημασίας με μια πλήρως ανεπτυγμένη υποδομή.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κύπρου για τις εντυπωσιακές δραστηριότητες του όλα αυτά τα χρόνια, σας υποσχόμαστε πως πρωταρχικός μας στόχος ως Κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο, την άρση των προσωρινών τραπεζικών περιορισμών και την παροχή των κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ούτως ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία το συντομότερο.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της 24ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης σας.