19/4/13

Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ (21 -23 Απριλίου), στη Λευκωσία 19/04/2013

Αρχίζουν μεθαύριο Κυριακή, 21 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, στη Λευκωσία, οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, 23 Απριλίου. Τη Διάσκεψη φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της που προκύπτουν από την κοινοβουλευτική διάσταση της πρόσφατα ολοκληρωθείσας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Διάσκεψη στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εθνικών Κοινοβουλίων της Ένωσης αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για θέματα επίκαιρου κοινού ενδιαφέροντος.

Οι εργασίες της Διάσκεψης, της οποίας θα προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση αυτό το διάστημα, καθώς και στις προτεραιότητες που είχαν τεθεί από την Κυπριακή Προεδρία.

Η πρώτη ενότητα θα επικεντρωθεί στον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μάλτας, δρ Angelo Farrugia.

Στη δεύτερη ενότητα θα εξεταστούν τρόποι ενδυνάμωσης της σχέσης των πολιτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με εισηγητές τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Βελγίου κ. André Flahaut και την Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, Ευρωβουλευτή κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Κατά την τρίτη ενότητα της Διάσκεψης θα συζητηθεί ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους λιτότητας, με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας κα Maria da Assunção Esteves.

Εξάλλου, σε ειδική πρόσθετη ενότητα της Διάσκεψης, θα διεξαχθεί άτυπη συζήτηση αναφορικά με το Άρθρο 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, το οποίο προβλέπει την οργάνωση και την προώθηση μιας διακοινοβουλευτικής διάσκεψης η οποία θα συζητά τις δημοσιονομικές πολιτικές και άλλα συναφή θέματα που καλύπτονται από τη Συνθήκη. Κατά τη λήξη της Διάσκεψης θα υιοθετηθεί κείμενο Συμπερασμάτων.

Με την ευκαιρία της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων την Κυριακή 21 Απριλίου ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα παραθέσει δεξίωση το βράδυ της Δευτέρας, 22 Απριλίου.