17/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο 17/04/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Μετά τη συνάντηση, η κα Μπάτενχαϊμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι η πρώτη μας συνάντηση με τον Πρόεδρο υπό τη νέα του ιδιότητα ως Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «εργάζονται πολύ στενά με την Κυβέρνηση, με τις δύο πλευρές, για θέματα που σχετίζονται με τη νεκρή ζώνη. Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο», είπε η κα Μπάτενχαϊμ, σημειώνοντας ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα και θα έχει συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου.

Ερωτηθείσα η κα Μπάτενχαϊμ είπε ότι υπάρχουν σχέδια για την πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, κάτι στο οποίο προσβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Επισήμανε ότι «υπάρχει η ανάγκη για λύση, και είμαι πεπεισμένη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι δεσμευμένος για μια λύση». Ωστόσο, ανέφερε, η οικονομική κατάσταση απασχολεί αυτή τη στιγμή την Κύπρο, η οποία «περνά δύσκολες στιγμές και καιρούς πρόκλησης».

Σημείωσε ότι από τη συνάντηση της σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει δέσμευση για προσπάθεια εξεύρεσης μια διαδικασίας που να οδηγεί σε αποτέλεσμα».