17/4/13

ΚΥΠΕ - Αργυρώ Αγγελίδου - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 17/04/2013 09:58




1. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκφράζει την προσωπική δέσμευσή του ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων της για να βοηθήσει την Κύπρο να επιστρέψει σε μια  βιώσιμη κατάσταση και για να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μπαρόζο σημειώνει την αλληλεγγύη της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα είναι το «χαρακτηριστικό γνώρισμα» της μελλοντικής συνεργασίας με την Κύπρο ώστε το νησί να μπορέσει να αναδιαρθρώσει και να διευρύνει την οικονομία του.

2. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξευρεθούν πόροι για επενδύσεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στο Στρασβούργο. Ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι κατανοεί το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη για περισσότερα κονδύλια συνοχής για την Κύπρο. Ο κ. Σουλτς είπε ότι έλαβε την επιστολή του Προέδρου και θα μιλήσει με τους συναδέλφους του. Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα έχει τρομερό βάρος για τη χώρα και είναι κάτι που πρέπει να ισοζυγιστεί με επενδύσεις σε άλλους τομείς, ανέφερε.
3. Χωρίς στοιχεία για την Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πρόγραμμα, κυκλοφόρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η έκθεση για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας. Παρά την απουσία της, η Κύπρος μνημονεύεται αρκετές φορές στην έκθεση ως στοιχείο «επικινδυνότητας» για την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, μεταξύ του δυναμισμού των αναδυόμενων χωρών, της ανθεκτικότητας που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ και της συνεχιζόμενης ανησυχίας που προκαλεί η ύφεση στην Ευρώπη. Για την Ευρωζώνη εκτιμά πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση των προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση και για την τραπεζική ενοποίηση.
4. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία στην ευρωζώνη σταδιακά θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αν και η προοπτική αυτή υπόκειται ακόμη σε "πτωτικούς κινδύνους", δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάλεσε για εφαρμογή το ταχύτερο της τραπεζικής ένωσης, κάτι που προέβλεψε ότι θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη και θα αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό ένα μάθημα-κλειδί από την κρίση στην Κύπρο.
5. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη "τρομοκρατική πράξη". Οι εμπειρογνώμονες του FBI δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσουν τη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των "αυτοσχέδιων " βομβών οι οποίες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 170 κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης. Συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα για τις θανατηφόρες εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
6. Η Ελλάδα που αποκαλούνταν μέχρι πρότινος από πολλούς «Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί», πιάνει τους στόχους της στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποιεί και θωρακίζει το τραπεζικό της σύστημα και έχει εξασφαλίσει ομαλή χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, και όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ύφεσης και ανεργίας, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, αλλά υπάρχουν ακτίνες αισιοδοξίας.
7. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κηδεύεται σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία η πρώην Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, η «Σιδηρά Κυρία, που απεβίωσε το πρωί της 8ης Απριλίου σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και η κηδεία της θα γίνει με απόδοση στρατιωτικών τιμών και με πλήρες τελετουργικό, στα πρότυπα της κηδείας της βασιλομήτορος το 2002, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους.
8. Άρχισε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που θα συνεδριάσει στη Λάρνακα, η δίκη για το πενταπλό φονικό που έγινε τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, με κατηγορούμενους τους δύο Ελλαδίτες, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο 29 ετών και Αναστάσιο Τσεχιλίδη 41 ετών, που κατηγορούνται για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης 5 ατόμων, παράνομης μεταφοράς πυροβόλου όπλου και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών.
9. Μέσα από τις σημερινές επαναληπτικές αναμετρήσεις της ημιτελικής φάσης βγαίνει το ζευγάρι για τον τελικό του Κυπέλλου περιόδου 2012/2013. H αυλαία της Τετάρτης ανοίγει στο Τσίρειο Στάδιο, όπου η ΑΕΛ θα φιλοξενήσει την Ομόνοια στον επαναληπτικό του 0-0. Οι δύο ομάδες αποτέλεσαν το ζευγάρι του τελικού της περσινής διοργάνωσης. Ο αγώνας αρχίζει στις 17:00. Το δεύτερο παιχνίδι της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Στάδιο ΓΣΖ, όπου η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Απόλλωνα. Στο παιχνίδι που έγινε στο Τσίρειο ο Απόλλωνας επικράτησε με 2-0. Ο αγώνας αρχίζει στις 19:00.
10. O Παναθηναϊκός άντεξε στην αντεπίθεση της Μπαρτσελόνα στο δεύτερο ημίχρονο και πλέον απέχει μία νίκη από το 3-1 στη σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και την πρόκριση του στο φάιναλ φορ του Λονδίνου. Οι "πράσινοι" επικράτησαν 65-63 των "μπλαουγκράνα" στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα, και την Πέμπτη (21:45) και πάλι στην έδρα τους έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν την πρόκριση.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)