16/4/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου 16/04/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο κ. Χρύση Πρέντζα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα με επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων κ. Χρύσης Πρέντζας και μου διατύπωσε τη σκέψη και την πρόθεση της Αρχής Λιμένων - η οποία περιλαμβάνεται στο μνημόνιο ως ένας από τους ημικρατικούς οργανισμούς που θα πρέπει κατ’ απαίτηση της Τρόικας να ιδιωτικοποιηθεί – ότι θα ήταν έτοιμη να συνεισφέρει το ποσό που της αναλογεί για τη συμπλήρωση του συνολικού ποσού που είναι 1,4 δις από τους τρεις ημικρατικούς οργανισμούς, τη CYTA, την Αρχή Ηλεκτρισμού και την Αρχή Λιμένων και, συνεπώς, να μην ισχύσει η πρόνοια του Μνημονίου η οποία προνοεί για ιδιωτικοποιήσεις.

Θέλω να πω ότι βρίσκω πολύ λογική την πρόταση αυτή του Προέδρου της Αρχής Λιμένων και θεωρώ ότι θα ήταν παραλογισμός να επιμένει η Τρόικα σε ιδιωτικοποιήσεις εάν οι ημικρατικοί οργανισμοί που προτείνονται για ιδιωτικοποιήσεις είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν το ποσό που τους αναλογεί, για την εξασφάλιση αυτού του ποσού των 1,4 δις ευρώ. Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η εκποίηση οργανισμών δημόσιας ωφελείας είναι ένα πολύ σοβαρό διάβημα και θα πρέπει η πολιτεία να είναι πάρα πολύ προσεκτική στο να εγκρίνει τέτοιες θεμελιακές αλλαγές που αποστερούν από το κράτος δημόσιο πλούτο.

Συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί η εκποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας μας, διότι πρόκειται περί εθνικού πλούτου. Βρίσκω, λοιπόν, απόλυτα λογική και σώφρονα την πρόταση που κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, και είμαι βέβαιος ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα στηρίξει αυτή την πρόταση. Αναμένω ότι και η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει αυτή τη θέση και θα ενεργήσει προς την πλευρά των δανειστών μας για να μην επιμείνουν σε αυτή την απαίτηση».
Στη συνέχεια ερωτηθείς ο κ. Πρέντζας από πού θα προέλθουν τα χρήματα, απάντησε: «Είχαμε μια διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Πρόεδρο για να εξακριβώσουμε και εμείς ποια είναι η πολιτική της Τρόικας στη βάση της οποίας ζητά την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, εάν και εφόσον το αίτημα και η απαίτηση της Τρόικας είναι η εξασφάλιση του 1,4 δις και αν αυτό επιμεριστεί ή διαμοιραστεί αναλογικά στους τρεις οργανισμούς, η Αρχή Λιμένων θεωρώ ότι έχει τη δυνατότητα να εξεύρει, είτε χρησιμοποιώντας και δικούς της πόρους, τα δικά της αποθεματικά αλλά και με δανεισμό, το ποσό που της αναλογεί, ούτως ώστε να παραμείνει στον έλεγχο και στη διαχείριση του κράτους».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα υπάρξει αυτό το ίδρυμα που θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την Αρχή Λιμένων με μισό δις για να ξεφύγει η Αρχή από τις δαγκάνες της Τρόικας, ο κ. Πρέντζας ανέφερε: «Να πω ότι ήδη στην Κύπρο δημιουργείται μια νέα αγορά που αφορά τη λιμενική βιομηχανία. είναι η εξυπηρέτηση για τις ανάγκες του φυσικού αερίου και υπολογίζουμε ότι αυτή η αγορά θα φέρει διπλάσια καθαρά έσοδα για την Αρχή Λιμένων απ’ ό,τι έχουμε τα τελευταία χρόνια που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 35 εκατομμύρια τον χρόνο. Διπλασιάζοντας αυτά τα έσοδα θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλίσουμε εύκολα αυτό τον δανεισμό, που ένας δανεισμός μισό δις για 10, 15 ή 20 χρόνια σημαίνει ότι θα χρειάζονται περίπου 15 με 20 εκατομμύρια τον χρόνο αποπληρωμή και με βάση τις νέες προοπτικές και με τα νέα δεδομένα, θεωρώ ότι η Αρχή Λιμένων μπορεί να ανταποκριθεί».