16/4/13

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 16/04/2013 09:56




1. Τρεις νεκροί και 141 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Οι αμερικανικές Αρχές έχουν επιδοθεί σε εξονυχιστικές έρευνες για εντοπισμό των δραστών της δίδυμης τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης και τα κίνητρά τους. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις 2:45 μμ τοπική ώρα (9:45 μμ ώρα Κύπρου) σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων η μία από την άλλη, και κοντά στο τέρμα του Μαραθωνίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.


2. Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρία του Υπουργικού Συμβούλιου για εξέταση μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας. Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πως κατέθεσαν συγκεκριμένα μέτρα για ανάπτυξη και άλλες ενέργειες που θα οδηγήσουν στο υπόβαθρο για την επανεκκίνηση η Υπουργός Εργασίας και ο Υπουργός Εμπορίου. Ανέφερε ακόμα πως η συνεδρία θα συνεχιστεί σήμερα για όλη τη μέρα.

3. Όπως μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή η Κύπρος κατάφερε να κάνει το οικονομικό θαύμα, έτσι και σήμερα θα αδράξει αυτήν την άτυχη κατάσταση και θα τη μετατρέψει σε ευκαιρία, διαμήνυσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στους Ρώσους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο 4ο Επιχειρηματικό Συνέδριο «Global Russia Business Meeting», το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στη Λεμεσό.

4. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δηλώνει ότι πιστεύει πως η συμφωνία διάσωσης με την τρόικα μπορεί να επαναφέρει την ευημερία στο νησί. «Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει προ πολλού, αλλά δεν το κάναμε», σημειώνει.
              
5. Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup για χρηματοδότηση της εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών από ίδιους πόρους, δεν υπήρχε οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή πέραν της χρήσης των συγκεκριμένων μέτρων εξυγίανσης που χρησιμοποιήθηκαν για τη Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, αφού ήταν τα μόνα που η εφαρμογή τους δεν απαιτούσε χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

6. Συνήλθε χθες για πρώτη φορά υπό τη νέα της σύνθεση η ερευνητική επιτροπή για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η πρώτη δημόσια συνεδρία της Επιτροπής, θα λάβει χώρα την προσεχή Παρασκευή , 19 Απριλίου στις 9:30 π.μ., κατά την οποία κλήθηκε να καταθέσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

7. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι αναμένει ευρεία έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας του στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung ότι υπολογίζει σε μια μεγάλη πλειοψηφία στη γερμανική Κάτω Βουλή, καθώς και σε ευρεία στήριξη από την αντιπολίτευση στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

8. Ομάδα ευρωβουλευτών φέρεται αποφασισμένη να πιέσει για τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας για την πρώτη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο που προέβλεπε επιβολή φόρου και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντέιλι Μέιλ, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να μάθουν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών που οδήγησαν σε εκείνο το σχέδιο, το οποίο απορρίφθηκε στη συνέχεια από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

9. Νέα μείωση ύψους 5% αποφασίστηκε για την τιμή ρεύματος, με στόχο την οικονομική στήριξη τόσο των οικιακών όσο και των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της ΑΗΚ αναφέρει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αποφάσισε έκτακτη μείωση 5% πάνω σε όλες τις βασικές διατιμήσεις για περίοδο δύο μηνών.

10. Με στόχο να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να πάρει προβάδισμα για πρόκριση στο final four του Λονδίνου, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί απόψε στις 21:45 στο ΟΑΚΑ τη Μπαρτσελόνα, στον τρίτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τα play off της Ευρωλίγκας.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)