15/4/13

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 15/04/2013 09:57




 Αρχίζει σήμερα η διήμερη συνεδρία του Υπουργικού Συνεδρίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Το Υπουργικό θα ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με τις επενδύσεις και την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.


2. Το όγδοο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Κυριακής. Το Διάταγμα επιφέρει διαφοροποιήσεις στις συναλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο και θα έχει ισχύ για χρονικό διάστημα επτά ημερών. Συγκεκριμένα, το διάταγμα προνοεί, όπως και το προηγούμενο, μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Η εξαργύρωση επιταγών εξακολουθεί να απαγορεύεται. Όμως, η μεταφορά χρημάτων μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας αυξάνεται στις 3000 ευρώ μηνιαίως. Για νομικά πρόσωπα το ποσό ανεβαίνει μέχρι 50.000 ευρώ μηνιαίως.

3. Σειρά μέτρων για άμβλυνση σε ένα βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, εξήγγειλε χθες βράδυ από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο "Global Russia Business Meeting", που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis.
          
4. Η Κύπρος είναι αισιόδοξη ότι θα πετύχει σύντομα την επαναδιαπραγμάτευση του διμερούς δανείου με τη Ρωσία ύψους 2,5 εκ. ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο Δουβλίνο. Μια νέα συμφωνία είναι πιθανόν να επιτευχθεί «τις επόμενες λίγες εβδομάδες» για βελτίωση των όρων του δανείου που λήγει το 2016, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

5. Τη λύπη του για τις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Με λυπεί  ιδιαίτερα η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Δεν ανέμενα ότι θα προέβαινε ο κ. Δημητριάδης σε δημόσιες δηλώσεις, όπως δεν είχα προβεί ποτέ σε δημόσιες δηλώσεις, ιδιαίτερα ευρισκόμενος στο εξωτερικό, και καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση της χώρας του ή τη Βουλή της χώρας του ότι τάχα αντιδρά στις ενέργειές του», είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

6. Η Κύπρος συνεχίζει και θα συνεχίσει να αποτελεί το πιο αξιόλογο και αξιόπιστο μέρος για να τις ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, και η Εκκλησία της Κύπρου θα παραμείνει φίλος και συμπαραστάτης, διαβεβαίωσε χθες βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` τους Ρώσους επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στο επίσημο δείπνο του 4ου  επιχειρηματικού συνεδρίου «Global Russian Business Meeting 2013», που διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis, στη Λεμεσό.

7. Την Πέμπτη ή, το αργότερο, την Παρασκευή θα τεθεί σε ψηφοφορία στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, μετά την έγκριση που έλαβε από το Eurogoup. Το σχετικό αίτημα επρόκειτο να διαβιβάσει στον πρόεδρο του Σώματος Νόρμπερτ Λάμερτ εντός του Σαββατοκύριακου ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

8. Τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Κύπρο Γάλλοι ειδικοί της εταιρείας που κατασκεύασε τα 60 χιλιάδες βλήματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε στρατόπεδα σε όλη τη Κύπρο και έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα καταστροφής τους, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

9. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των συνομιλιών.

10. Στους χθεσινούς αγώνες για τον όμιλο της διαβάθμισης, η Αλκή πέτυχε μεγάλης βαθμολογικής σημασίας νίκη, κερδίζοντας στο ΓΣΖ τον Ολυμπιακό με 2-1, ενώ με το ίδιο σκορ ο Εθνικός Άχνας κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα στο Αμμόχωστος. Έτσι η "αθάνατη" βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου έχοντας τρεις βαθμούς διαφορά από το δεύτερο Εθνικό, ενώ ο Ολυμπιακός έμεινε πέντε βαθμούς πίσω από την κορυφή του ομίλου.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)