12/4/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έφεδρου Ανθυπασπιστή Μηχανικού Άνθη Ελευθέριου 12/04/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Κέρκυρας κ. Γιάννη Τρεπεκλή, τέλεσε σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έφεδρου Ανθυπασπιστή Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ Άνθη Ελευθέριου, ο οποίος αγωνίστηκε ηρωϊκά στην περιοχή Κιόνελι, κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στις 15 Αυγούστου και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Στην ομιλία του ο κ. Ομήρου υπογράμμισε πως «η ηρωική θυσία του Άνθη Ελευθέριου και όλων των άλλων μαχητών της ΕΛΔΥΚ αποτελούν ακατάλυτο αρραβώνα των δεσμών του Μητροπολιτικού Ελληνισμού με τον κυπριακό Ελληνισμό» και εξέφρασε παράλληλα ευγνωμοσύνη προς τους πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ 1974 για τον ηρωισμό και την ανδρεία που επέδειξαν στην άνιση μάχη αντίστασης του Ελληνισμού κατά της τουρκικής εισβολής.

Ο Άνθης Ελευθέριος με τη θυσία του, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, εκπέμπει από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας. (Για πλήρες κείμενο ομιλίας του Προέδρου της Βουλής βλ. σημερινό Ανακοινωθέν Βουλής αρ. 101).

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια ιστορία. Εν ψυχρώ εκτελέσεις, θηριωδίες, αρπαγή εδαφών και περιουσιών, αγωνία οικογενειών που αναμένουν χρόνια ολόκληρα τους αγνοούμενους, είναι οι πράξεις ενός δράματος που περνά η Κύπρος για δεκαετίες. Είμαστε αλληλέγγυοι στο δράμα των Κυπρίων αδελφών μας, άλλωστε η τύχη μας είναι κοινή στο πέρασμα των χρόνων».

Πρόσθεσε ότι η Κέρκυρα έχει ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο, που επισφραγίστηκαν με την αδελφοποίηση της με την Πάφο, και υπογράμμισε: «Παρακαταθήκη για μας η αγάπη του Λευτέρη για την Κύπρο, χρέος μας η απαίτηση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχονται σήμερα Ελλάδα και Κύπρος, υπογράμμισε την ανάγκη για «υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και συλλογική δράση».

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων η κα Άντζελα Γκερέκου, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Σαμοίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Χρήστος Σκούρτης, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία και πλήθος κόσμου.

Νωρίτερα, ο κ. Ομήρου είχε συνάντηση με την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, την οποία και τίμησε για την πρωτοβουλία της να διαθέσει τις απολαβές της ενός έτους για την παροχή δωρεάν σίτισης προς τους Κύπριους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο αύριο.