11/4/13

ΚΥΠΕ - Αργυρώ Αγγελίδου - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 11/04/2013 10:15



1. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν την Παρασκευή στο Δουβλίνο σε πολιτική συμφωνία για το Μνημόνιο της Κύπρου, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και η εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο 15νθήμερο του Μάιου. Στο μεταξύ, τα μέτρα που έχουν σχέση με την προετοιμασία της Κυβέρνησης και του κράτους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης έχουν περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και προωθούνται για διεκπεραίωση και όσα χρειάζεται θα φτάσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

2. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι περίπλοκο και απαιτείται επίλυση, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αναφορά της στην Κύπρο, σε ομιλία στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι αν και οι αριθμοί είναι μικροί σε σχέση με το μέγεθος της ευρωζώνης, εντούτοις το πρόβλημα είναι περίπλοκο και απαιτείται η επίλυση των προβλημάτων.
3. Απόφαση για παύση του Προέδρου του ΔΣ Κώστα Ιωάννου της ΔΕΦΑ έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να ενεργήσει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου Περί Εταιρειών, κεφάλαιο 113, και του καταστατικού της ΔΕΦΑ, με σκοπό την παύση του κ. Κώστα Ιωάννου από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΦΑ». 4. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Κυπριακών Αερογραμμών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ ενημερώνουν σήμερα το πρωί τις ηγεσίες τους αναφορικά με την ενημέρωση που έτυχαν απόψε από το ΔΣ της εταιρείας σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το μέλλον των ΚΑ. Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως θα πρέπει να επιδιωχθεί να κρατηθούν εν ζωή οι Κυπριακές Αερογραμμές ώστε να ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περίοδος, με στόχο να βρεθεί το συντομότερο αγοραστής- στρατηγικός επενδυτής. Ενημέρωσης από τους Υπουργούς Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου και Συγκοινωνιών, Τάσο Μητσόπουλο για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έτυχε χθες αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας στο Υπουργείο Εργασίας.
5. Σε σταθερές, από αρνητικές, αναθεώρησε την Τετάρτη τις προοπτικές της Κύπρου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, λόγω της άποψης του οίκου ότι έχει υποχωρήσει ο άμεσος κίνδυνος μιας χρεοκοπίας, καθώς πιστεύει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους όρους του πακέτου οικονομικής βοήθειας. Στο μεταξύ, το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της Τρόικας που κατέχει, μετέδωσε πως η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2013, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης που καταρτίστηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ και το οποίο στοχεύει να θέσει τη χώρα σε μια σταθερή οικονομική βάση. 6. Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεκτιμώντας την όλη κατάσταση και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε όπως για την επόμενη διετία, από 22/4/2013 μέχρι 21/4/2015, ισχύσει μηδενικό ποσοστό αύξησης του ενοικίου στις ελεγχόμενες περιοχές, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Επιπρόσθετα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο «αποφάσισε όπως για τη διετία αυτή μην εκδοθεί διάταγμα για αύξηση ενοικίου στις δυσπραγούσες περιοχές».
7. Η πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου «αφορά αποκλειστικά θέμα του Διοικητικού της Συμβουλίου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού. «Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, δεν έχει συζητηθεί και ούτε συζητείται αυτή τη στιγμή», τόνισε η κ. Στυλιανού, κληθείσα να σχολιάσει ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος σχεδιάζει να πωλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκ. ευρώ. 8. Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ο οποίος επικαλέστηκε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
9. Ο Οσμάν Ερτούγ, εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι έχει προγραμματιστεί δείπνο μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων για τις 25 Απριλίου. Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ότι θεωρεί πως υπάρχει ένα "νέο παράθυρο ευκαιρίας" όσον αφορά το Κυπριακό και λόγω της εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου. 10. Προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου πήρε ο Απόλλωνας. Η ομάδα της Λεμεσού νίκησε στον πρώτο ημιτελικό την ΑΕΚ με 2-0 στο Τσίρειο Στάδιο και το αποτέλεσμα αυτό της επιτρέπει να έχει το πάνω χέρι στη ρεβάνς, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου, στο ΓΣΖ. Εξάλλου, Ομόνοια και ΑΕΛ συμβιβάστηκαν χθες στο 0-0 στο Στάδιο ΓΣΠ και όλα πλέον θα κριθούν την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου στη Λεμεσό.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ/ΓΒΑ)