24/4/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου σε εκδήλωση του Γυμνασίου και Δημοτικού Γερίου για την εκστρατεία «Λαχανόκηποι σε 100 σχολεία» 24/04/2013

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω από το βήμα αυτό την ευαρέσκεια μου για τη διοργάνωση της εκστρατείας «Λαχανόκηποι σε 100 σχολεία».

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει επενδύσει μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα σχετικών μαθημάτων στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών μας. Στόχος είναι πολίτες να ζουν και να δραστηριοποιούνται με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο. Η αποκατάσταση της σχέσης ανθρώπου περιβάλλοντος, η διασφάλιση ποιοτικά αναβαθμισμένων κοινωνιών μέσα από την προσωπική δράση και συμμετοχή, στα πλαίσια ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία και ευαισθητοποιημένου στα προβλήματά της, αποτελεί το βασικό ζητούμενο της εποχής μας.

Οι λαχανόκηποι μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν βασικές έννοιες και να ενισχύσουν τους δεσμούς με τη φύση, αλλά και να συμβάλουν στην εξοικείωση των μαθητών με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης μέσα από την παρακολούθηση, διερεύνηση και ερμηνεία διαφόρων βιολογικών φαινομένων. Ένας βιολογικός λαχανόκηπος μέσα στο καθημερινό σχολικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο έμπρακτων καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών δραστηριοτήτων για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.

Επιπλέον, μέσα από την καλλιέργεια των λαχανόκηπων οι μαθητές μας μπορούν να γνωρίσουν τα ευεργετικά στοιχεία των βιολογικών καλλιεργειών και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της βιολογικής λίπανσης.

Για αυτό τον λόγο στηρίζουμε την εκστρατεία «Λαχανόκηποι σε 100 σχολεία», αφού δράσεις αυτού του είδους βοηθούν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και κοινωνικού αισθήματος στα παιδιά, αφού προάγεται η συνεργασία, η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη, αφού τα παραγόμενα προϊόντα μπορούν να δοθούν σε άπορες οικογένειες.

Συγχαίρουμε τις εταιρείες Premier Shukuroglou Cyprus Ltd και ΦΥΤΩΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ για την προσφορά του εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος (κομπόστ) και των σπορόφυτων. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενδυνάμωσή της.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια δίνουμε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς για τη δράση τους και είμαστε σίγουροι πως το παράδειγμα των σχολείων σας θα ακολουθήσουν και άλλα σχολεία.