8/4/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού 08/04/2013


Θα κάνουμε τις επαφές μας στο Ισραήλ στοχευμένα και με ουσία, ούτως ώστε να προετοιμαστεί και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο μήνα στο Ισραήλ είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λακκοτρύπης ερωτηθείς για τη σημερινή του μετάβαση στο Ισραήλ και για τα ζητήματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, όπως και για το πότε αναμένονται τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης για την εκτίμηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Αυτή τη στιγμή η δέσμευση που έχουμε είναι για το τρίτο τρίμηνο (του έτους 2013), όμως η προσπάθειά μας είναι να γίνει ενωρίτερα.

Αύριο θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Noble, συνάντηση στην οποία ελπίζουμε ότι θα ξεκαθαρίσουν πολύ τα πράγματα και πιο συγκεκριμένα το πότε θα έχουμε ακριβή ημερομηνία.

Η πρόθεση μας είναι το συντομότερο και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός της Noble και η δέσμευση της είναι για το τρίτο τρίμηνο».

Σχετικά με τη μετάβαση του στο Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Εχουμε προετοιμαστεί για όλες τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν και θα συζητήσουμε και θέματα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στα ενεργειακά, στα οποία θα έχουμε αρκετή συνεργασία. Υπάρχει, επίσης, το θέμα του Τουρισμού που είναι και αυτό στην ημερήσια διάταξη, θέματα εμπορίου και βεβαίως ενεργειακά.

Στον ενεργειακό τομέα είναι πρόθεση μας να συζητήσουμε -και ευελπιστούμε σε πρόοδο- για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, αλλά επίσης και για άλλες ενδεχόμενες συνεργασίες στο θέμα της ενέργειας που άπτονται και του τερματικού σταθμού υγροποίησης.

Όλα αυτά είναι στο τραπέζι, υπάρχει και το θέμα της εμπορικής πτυχής και το θέμα της γεωπολιτικής και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συνταξιδεύουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών».

Ερωτηθείς αν είναι πρόθεση μας να κλείσουν όλα εντός μερικών εβδομάδων έτσι ώστε να μπούμε σε πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε αργήσει, ο κ. Υπουργός απάντησε πως «για το ότι έχουμε αργήσει δεν θα συμφωνήσω, αλλά ούτε και θα τοποθετηθώ. Αύριο θα πάμε να κάνουμε τις επαφές μας στοχευμένα και με ουσία, ούτως ώστε να προετοιμαστεί και η επίσκεψη του Προέδρου τον ερχόμενο μήνα».