2/4/13

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 02/04/2013 10:02

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 02/04/2013 10:02

1.  Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η ορκωμοσία της 3μελούς Ερευνητικής Επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα ευθυνών για την κατάσταση της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Επιτροπή απαρτίζουν οι Γεώργιος Πικής, Γιαννάκης Κωνσταντινίδης και Παναγιώτης Καλλής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατά την τελετή ανάθεσης των καθηκόντων στους τρεις καταξιωμένους πρώην δικαστές του Ανωτάτου θα δώσει εντολή διερεύνησης σε ό,τι πιθανόν να τον αφορά ή να αφορά έστω εξ αγχιστείας συγγενικά του πρόσωπα, προσθέτοντας πως ουδέποτε γνώριζε και ουδέποτε ήταν δυνατό να δίδει μάχες μέχρι την πρωία του Σαββάτου και την ίδια ώρα να έδιδε προνομιακές πληροφορίες.


2. Σε εξέλιξη βρίσκονται από τις 08:00 το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών συζητήσεις με τους επικεφαλής της Τρόικας με στόχο την ολοκλήρωση του μνημονίου στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΥΠΟΙΚ πέραν του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, βρίσκονται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης. Η επιδίωξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η ολοκλήρωση του μνημονίου αν είναι δυνατόν σήμερα, καθώς το τελικό μνημόνιο θα κατατεθεί στη σύνοδο της ομάδας Εργασίας του Eurogroup την Πέμπτη.

3. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στους Financial Times, απέρριψε τις σε βάρος του κατηγορίες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και αναφέρθηκε σε μια σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Παράλληλα, υποβάθμισε τον κίνδυνο φυγής καταθέσεων από την Κύπρο όταν αυτοί οι περιορισμοί λήξουν.

4. Η Κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται ένα νέο μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας ότι επιχειρούνται «επιμέρους, αλλά πολύ σημαντικές βελτιώσεις» παρά την επιδείνωση στα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής.  Εξάλλου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μελετά το ενδεχόμενο να καλέσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, να μετάσχουν στην κυβέρνηση.

5. Πραγματοποιείται σήμερα συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Το θέμα της υποθήκευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας και χρησιμοποίηση των χρημάτων αυτών για βοήθεια προς την κοινωνία είναι πιθανόν να τεθεί προς συζήτηση, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος διεμήνυσε πως ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση, ούτως ώστε να φθάσει σε σημεία που επιθυμεί να ζήσει και να ξεφύγει τόσο από την οικονομική δυσπραγία.

6. Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν αποτελεί ευκαιρία για την  Τουρκία και πρόσθεσε "θέλουμε όλοι οι γείτονές μας να βρίσκονται σε κατάσταση σταθερότητας και ευημερίας", ευχόμενος η Κύπρος να βγει το γρηγορότερο δυνατό από την κρίση. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι αν είχε γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, προσθέτοντας πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνοκύπριοι, "δεν ευχαριστούν την Τουρκία". Εξάλλου, ο πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Igor Shuvalov δήλωσε ότι η ρωσική Κυβέρνηση δεν προτίθεται να συνδράμει τις επιχειρήσεις που έχασαν χρήματα στην Κύπρο, μετά τη σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ.

7. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει πως η αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ακολουθεί τις αποφάσεις του Eurogroup και στοχεύει στη δημιουργία μιας υγιούς και εύρωστης Τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της και να στηρίξει την κυπριακή οικονομία.

8. Πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία στην Τάφρο Κωνστάντζα η συναυλία "Cyprus Aid" με γνωστούς καλλιτέχνες -Κύπριους και Έλληνες- για να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.  Η είσοδος ήταν  δωρεάν και οι πολίτες προσέφεραν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθούν σε άπορους.

9. Τα βορειοκορεατικά πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως μέσα αποτροπής εν δυνάμει εισβολέων και ως θεμέλιο για την ευημερία της, δήλωσε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν. Η ομιλία φάνηκε να σηματοδοτεί μια στροφή στην οικονομική ανάπτυξη και ο Κιμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να σύρουν τη Βόρεια Κορέα σε μια κούρσα εξοπλισμών με στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξή της.

10. Αρχίζει σήμερα το Κύπελλο Α΄ Κατηγορίας γυναικών στην πετόσφαιρα, με τη συμμετοχή των 8 ομάδων. Θα διεξαχθούν τέσσερις συναντήσεις. Η πρωταθλήτρια Ανόρθωσις και κάτοχος του περσινού κυπέλλου αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Πανιδαλιακό και αναμένεται να έχει μια εύκολη βραδιά. Το ΘΟΙ Αυγόρου αναμετράται με την ΑΕΚ Λάρνακας σε ένα ενδιαφέρον παιγνίδι και η Ε.Ν.Αγ.Αθανασίου αντιμετωπίζει στο γήπεδό της την Ολυμπιάδα Νεάπολης.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)