31/3/13

ΚΥΠΕ - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 31/03/2013 10:04

ΚΥΠΕ - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 31/03/2013 10:04

1. Το μήνυμα ότι η αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία, έστειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι "θα συρρικνωθεί το χρηματοοικονομικό μας σύστημα που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω Κύπρου".    Ταυτόχρονα, ο κ. Σαρρής διέψευσε "κατηγορηματικά ότι συζητείται οιανδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων", ενώ ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

2. Σειρά γεγονότων με αφορμή «τις αιτιάσεις που αποδίδονται αναφορικά με τη ‘διατήρηση’ - δηλαδή τη μη εκκαθάριση και διάλυση- της Λαϊκής Τράπεζας από το καλοκαίρι του 2012 και μετά», υπενθυμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), αναφέροντας ότι «η ατεκμηρίωτη και απλοϊκή αιτίαση ότι ο Διοικητής της ΚΤΚ ‘επέτρεψε’ τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας μέσω του ELA δεν ευσταθεί και ανατρέπεται από τα γεγονότα».
3. Μεταφέρθηκε ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων που ανήκει σε πιστωτικά ιδρύματα, την Κυβέρνηση, δήμους, κοινοτικά συμβούλια και άλλους δημόσιους φορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, και καταθέσεις που ανήκουν στην JCC Payment Systems Ltd από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, διευκρίνισε χθες η Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της. Παράλληλα, εξέδωσε σειρά οδηγών με ερωτήσεις και απαντήσεις για την ορθή πληροφόρηση του κοινού όσον αφορά στα προσωρινά περιοριστικά μέτρα.
4. Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης όπως η ερευνητική επιτροπή προχωρήσει σε εις βάθος έρευνα και εν τέλει να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στα γραφεία του Γενικού Εισαγγελέα με τα τρία μέλη της ερευνητικής επιτροπής για τις ευθύνες στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία και κατά την οποία συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα όπως η υποστήριξη της επιτροπής από προσωπικό και ο χώρος συνεδριάσεών της.
5. Το 37,5% του πιστωτικού υπόλοιπου πελατών της Τράπεζας Κύπρου για ποσά άνω των €100.000 μετατρέπεται αυτόματα σε μετοχές τάξης Α’ με δικαιώματα ψήφου και μερίσματος στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ 22,5%  παγοποιείται προσωρινά και ενδεχομένως, μέρος ή ολόκληρο του, να μετατραπεί σε μετοχές τάξης Α’ με δικαιώματα ψήφου και μερίσματος στην Τράπεζα Κύπρου για σκοπούς πλήρης ανακεφαλαιοποίησης της.
6. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΥΚ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η ΕΤΥΚ, μετά από έκτακτη του ΔΣ της, χθες, καλεί όλα τα μέλη της να συγκεντρωθούν έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη Πέμπτη για να στείλει ακόμα μια φορά το ξεκάθαρο μήνυμα της αποφασιστικότητάς της όπως διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας των μελών της αλλά και οι θέσεις εργασίας τους.
7. Σε θερινή άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα σήμερα με τους δείκτες των ρολογιών να μετακινούνται μία ώρα μπροστά.   Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την 27 Οκτωβρίου του 2013, οπότε επανέρχεται η χειμερινή ώρα.
8. «Οι έλεγχοι κίνησης των κεφαλαίων σημαίνουν έναν ντε φάκτο προσωρινό αποκλεισμό από τη Νομισματική `Ενωση» δηλώνει ο, εκ των "σοφών" της γερμανικής οικονομίας τους οποίους συμβουλεύεται η Άγκελα Μέρκελ , Πέτερ Μπόφινγκερ, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν έχει συστημική σημασία αλλά σημειώνει πως τα μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα άλλαξαν θεμελιακά τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρωζώνη.
9. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μάριο Μόντι θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία στην Ιταλία, ενώ δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναζητήσουν έναν τρόπο άρσης του μετεκλογικού αδιεξόδου, με την ενδεχόμενη σύναψη μιας ευρείας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου φάσματος κομμάτων, βάσει όσων ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο.
10. Στο ντέρμπι κορυφής μεταξύ Ανόρθωσης – ΑΠΟΕΛ, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας, στο Αντώνης Παπαδόπουλος, στις 16.00, κρίνεται ποια ομάδα θα μπει πρώτη  στα πλέι οφ του πρώτου γκρουπ.  Στις 14.30, ο Απόλλωνας, ο οποίος θα αγωνιστεί στη Β` φάση στο Β` γκρουπ, υποδέχεται την Αγία Νάπα, η οποία μαζί με την ΑΕΠ υποβιβάζονται στη Β` κατηγορία. Στις 15.30, η Δόξα Κατωκοπιάς υποδέχεται την ΑΕΚ, η οποία σε περίπτωση νίκης θα τερματίσει τρίτη με την ολοκλήρωση της Α` φάσης.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΧΡ)