1/3/13

ΚΥΠΕ - Kυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 01/03/2013

ΚΥΠΕ - Kυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 01/03/2013

1. Το νέο Υπουργικό σχήμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη δίνει σήμερα τη νενομισμένη διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο. Η τελετή είναι προγραμματισμένη για τις έντεκα το πρωί. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των χαρτοφυλακίων των Υπουργείων.

2. Θα συμπεριφέρεται και θα ενεργεί ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διακρίσεις, δεσμεύτηκε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στη Βουλή κατά την τελετή εγκατάστασής του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι επιβάλλεται συνεργασία και συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις, πρωτίστως όσον αφορά το Κυπριακό και την οικονομική κρίση. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι βασική επιδίωξη θα είναι η πλήρης, ισότιμη και αξιόπιστη συμμετοχή σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της ΕΕ, η υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, και η οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ.
3. Η διαδικασία της εγκατάστασης έγινε χθες στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας της Βουλής και αμέσως μετά -και αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων- αναχωρώντας για το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι συνεργάτης της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκπροσωπεί τον λαό. 4. Μια "λιγότερο καυτή καρέκλα" ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, παραδίδοντάς του τα ηνία του κράτους. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του χθες από το Προεδρικό Μέγαρο, ο τέως Πρόεδρος είπε ότι αποχωρεί με αισθήματα συγκίνησης. Ανέφερε ότι θα βρίσκεται στο κόμμα του, το ΑΚΕΛ, ενώ ερωτηθείς για το μήνυμά του προς τον λαό, είπε πως "ο κυπριακός λαός έχει την απόλυτη αγάπη μου και το σεβασμό μου". Σε συνομιλία τους ενώπιον των τηλεοπτικών μέσων εντός του Προεδρικού προέτρεψε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει ευθύνες σε κάποιον για τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων που θα ενδιαφέρεται πραγματικά γιατί είναι καυτά θέματα, όπως είπε.
5. Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ ετοιμάζεται να αποστείλει ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου για την επανέναρξη των συνομιλιών. Μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, ο κ. Έρογλου είπε ότι ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή που θα διατυπώνει την πρόταση για έναρξη των διαπραγματεύσεων και τις προϋποθέσεις που θέτει η τ/κ πλευρά. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που θα έχει τον Μάρτιο με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ θα του διατυπώσει την επιθυμία του για την έναρξη των συνομιλιών την άνοιξη και θα του ζητήσει να πείσει γι’ αυτόν τον νέο Ε/κ ηγέτη, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 6. Tην πλήρη στήριξη της Γαλλίας στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού εκφράζει σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολλάντ. Διαβεβαιώνει παράλληλα τον νέο Πρόεδρο για την συνέχιση των δεσμεύσεων της Γαλλίας στο πλευρό της Κύπρου ενώ εκφράζει την επιθυμία για εμβάθυνση των ήδη πολύ δυνατών δεσμών φιλίας και εμπιστοσύνης που ενώνουν τις δύο χώρες, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
7. Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη στήριξη της Κύπρου, δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την προσεχή βδομάδα η τρόικα θα βρίσκεται στην Κύπρο για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης σχετικά με το μνημόνιο. Όπως είπε, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση και στο τέλος αυτής θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα επόμενα στάδια της διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει θετική διάθεση στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπλύματος χρήματος. 8. Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει μεν το δρόμο για μια συμφωνία με την Τρόικα, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody`s, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν μειώνει την πιθανότητα για χρεοκοπίας της Κύπρου λόγω των κεφαλαιακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα, που ενδεχομένως να εκτοξεύουν το κυπριακό δημόσιο χρέος στο 150%, ενώ δεν αποκλείει κούρεμα του χρέους.
9.Δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το έτος 2012 εντός της καθορισμένης από τον νόμο προθεσμίας, καθότι ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση στο επενδυτικό κοινό, αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου, ενόψει του ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί και κοινοποιηθεί στην Τράπεζα τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτίμηση των κεφαλαιακών της αναγκών. 10. Ακόμα ένας τελικός της Euroleague χαρακτηρίζεται η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ανατολού Εφές απόψε στο ΟΑΚΑ για την 9η αγωνιστική του Top 16 της διοργάνωσης. Ο αγώνας αρχίσει στις 22:00 και οι Πράσινοι  θέλουν το ροζ φύλλο αγώνα, που θα τους βοηθήσει να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην επόμενη φάση. Σήμερα αναμετρώνται και οι: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Άλμπα Βερολίνου, Ουνικάχα Μάλαγα – Ζαλγκίρις Κάουνας.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΒΑ)