21/3/13

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ 21/03/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Αίγλη Παντελάκη, συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στη μαραθώνια συνεδρία της Συνόδου, η οποία έληξε αργά το βράδυ της 19ης Μαρτίου, το Συμβούλιο καθόρισε τη Γενική του Προσέγγιση επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις η Κύπρος, μεταξύ άλλων, εξασφάλισε τη δυνατότητα διατήρησης του Συστήματος Ενιαίας Εκταρικής Πληρωμής (SAPS) τουλάχιστον μέχρι το 2018, παράλληλα με τη δυνατότητα χρήσης του 20% του δημοσιονομικού φακέλου του σχεδίου για μερική διαφοροποίηση της στήριξης ανά κλάδο παραγωγής. Εξασφαλίστηκαν, επίσης, ευνοϊκότερες πρόνοιες για τους Κύπριους παραγωγούς όσον άφορα την εφαρμογή των υποχρεώσεων για την εξασφάλιση της Πράσινης Πληρωμής, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιού.

Διασφαλίστηκε, επίσης, η διατήρηση των προνοιών που εισήχθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία για ένα πιο απλοποιημένο σύστημα παροχής στήριξης στους μικρούς παραγωγούς που λαμβάνουν κάτω από €1.000, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την εξαίρεσή τους από το σύστημα πολλαπλής συμμόρφωσης και τους σχετικούς ελέγχους. Οι πρόνοιες αυτές αναμένεται να επιφέρουν ουσιαστική μείωση του διοικητικού κόστους τόσο για τους μικρούς παραγωγούς όσο και για τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

Τέλος, παρά την αντίθεση ισχυρών κρατών μελών, έγινε κατορθωτή η διατήρηση της εξαίρεσης των μικρών παραγωγών που λαμβάνουν κάτω από €2000 από τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης ο οποίος θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις μη επάρκειας του Ετήσιου Πανευρωπαϊκού Προϋπολογισμού της ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίτευξη των στόχων αυτών, ο κ. Κουγιάλης είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ιρλανδό Υπουργό Γεωργίας κ. Simon Coveney και τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Ciolos. Επίσης, ο κ. Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στα γραφεία των Αντιπροσωπειών τους στο Συμβούλιο, με τον Υφυπουργό Γεωργίας της Ρουμανίας κ. Achim Irimescu και τους Υπουργούς Γεωργίας της Πορτογαλίας κ. Assunção Cristas, της Ιταλίας κ. Mario Catania, της Ισπανίας κ. Miguel Arias Cañete, της Ρουμανίας κ. Achim Irimescu, της Ελλάδας κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και της Πολωνίας κ. Stanisław Kalemba, με τους οποίους συμφωνήθηκαν κοινές θέσεις. Είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του κα Ilse Aigner. Στις συναντήσεις του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του για την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος παραμένει στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγει διμερείς επαφές, ενώ θα συμμετάσχει και στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.