21/3/13

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21/03/2013 09:57

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21/03/2013 09:57

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέτει σήμερα ενώπιον των πολιτικών αρχηγών εναλλακτική πρόταση για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της απόφασης του Γιούρογκρουπ για επιβολή τέλους αλληλεγγύης επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η πρόταση αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

2. Η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα, δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρεται να δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας χθες βράδυ από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις πρώτα με το Υπουργικό του Συμβούλιο και αργότερα με τους στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν.
3. Ο τραπεζικός τομέας καθώς και ο τομέας της ενέργειας βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξάγει ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στη Μόσχα, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι συμμετοχής της Ρωσίας στην οικονομική στήριξη της Κύπρου. Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα. "Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται τώρα σε ένα αριθμό θεμάτων. Τράπεζες, φυσικό αέριο, είναι ευκαιρίες επί των οποίων μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και υποστήριξη από τη Ρωσία", είπε. "Ξεκάθαρα, έχουμε ζητήσει βοήθεια, αλλά κάτι που θα βγάζει νόημα και για τη Ρωσία", κατέληξε.
4. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ στη Μόσχα  έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας οι οποίες χθες πραγματοποιούσαν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών που διήρκεσαν μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα, ενώ από το πρωί άρχισαν εκ νέου νέες συναντήσεις. Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε χθες συζητήσεις με το Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, ενώ στη Μόσχα για να συνδράμει στις προσπάθειες του κ. Σαρρή βρίσκεται ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης.
5. Η κυπριακή αντιπροσωπεία "διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικών με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει", δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ , σχολιάζοντας τις επαφές της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μόσχα. "Προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο", δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε: "δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε" την χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Κύπρο. "Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι θέμα της ΕΕ να διατυπώσει τις προτάσεις της. Ομως αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση", κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
6. Η λύση για την Κύπρο πρέπει να βρεθεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να δείξει προς τα έξω ότι δεν μπορεί να επιλύσει τα δικά της προβλήματα εντός των δομών της. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στην Κύπρο.
7. Η ιστοσελίδα του περιοδικού Time ανήρτησε άρθρο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου προβάλλονται δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προειδοποιεί ότι μία κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της. Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς.
8. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Kυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημέρωσε τον Μπαν Γκι-μουν για τις επαφές που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, τις εξελίξεις στο νησί και τα εμπόδια που προκαλούν στη διαδικασία, καθώς και συζήτησαν τρόπους για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
9. Στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα θα μεταφερθεί από τη Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 ο Τίμιος Σταυρός. Σε γραπτή ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου αναφέρεται ότι «στα πλαίσια των εορτασμών των 40 χρόνων αρχιερατικής διακονίας του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου και για να δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μας, να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη του Ζωοποιού Σταυρού, θα μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, ο Τίμιος Σταυρός στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα».
10. Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες επηρεάζει ασφαλώς και το κυπριακό ποδόσφαιρο και πριν από τη διαδικασία της κλήρωσης των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα για οικονομική περισυλλογή των κυπριακών Σωματείων.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)