16/3/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Μαρία Φιλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 16/03/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Μαρία Φιλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 16/03/2013
1.Σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν μετά από δέκα ώρες συζητήσεων οι Υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, πρωινές ώρες του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, το οποίο προνοεί τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού, αλλά και αύξηση του εταιρικού φόρου.

2. Σύσταση στο εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, θα κάνει η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία καλωσόρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
3. Μετά το μεσημέρι επιστρέφει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες όπου τις πρωινές ώρες επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ενώ στο μεταξύ στο Προεδρικό συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη Υπουργών της Κυβέρνησης. 4. Επιλέξαμε τη λιγότερο οδυνηρή λύση, δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία της χώρας και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
5. To Σαββατοκύριακο αναμένεται ότι θα επιλεγεί ο οίκος που θα συμμετάσχει στην ανεξάρτητη έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, ο οποίος και θα ανακοινωθεί από την Κεντρική Τράπεζα. Στην έρευνα θα συμμετέχει και η επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βάση την απόφαση του Eurogroup. Κλιμάκιο της επιτροπής Moneyval φτάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη οπόταν αναμένεται να αρχίσει αμέσως ο έλεγχος για το ξέπλυμα χρήματος στο νησί, στη βάση των όρων εντολής που συμφωνήθηκαν μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Τρόικας.

6. Την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών κονδυλίων για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων, αποφάσισαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τα κράτη μέλη, κυρίως εκείνα που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ανεργίας, ειδικότερα στους νέους, να προχωρήσουν σε συνεργασία με την Επιτροπή στη μαζική μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας. 7. Την τελευταία εβδομάδα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ των εταιρειών που παραμένουν στο διαγωνισμό για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο και των συμβούλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για συζήτηση του τεχνικού θέματος που προκύπτει, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Κώστας Ιωάννου.
8.Ο σχεδιασμός για το δίκτυο φυσικού αερίου βρίσκεται στα τελικά στάδια σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της ΔΕΦΑ Κώστα Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι εντός 15 ημερών θα μπορούν να ανοιχτούν οι οικονομικοί φάκελοι των εταιρειών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης για την ενδιάμεση λύση και θα μπορέσει να ληφθεί απόφαση κατά πόσο θα προχωρήσει με αυτή την επιλογή η Κύπρος ή όχι. 9. Οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Ταλιαδώρος θα διεκδικήσουν στις 27 Απριλίου μέσα από την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΣΥ την αρχηγία του κόμματος. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου είναι από χθες ο νέος Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καθώς υπήρξε ο μοναδικός  που κατέθεσε υποψηφιότητα .Υποψηφιότητες για τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρου του κόμματος υπέβαλαν συνολικά 14 υποψήφιοι.
10 Διεξάγεται το Σαββατοκύριακο η 25η και προτελευταία αγωνιστική για την Α` φάση του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α`  Κατηγορίας. Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:Σάββατο 16 Μαρτίου (16:00) : ΑΕΚ – ΕΝΠ, Εθνικός Άχνας – Δόξα, ΑΕΛ – Ανόρθωση, Αγία Νάπα – Αλκή, Ολυμπιακός – Ομόνοια, Νέα Σαλαμίνα – Απόλλωνας. Κυριακή 17 Μαρτίου (18:00) : ΑΠΟΕΛ – ΑΕΠ. (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΦ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER