12/3/13

Υπουργός Υγείας: Το κράτος οφείλει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ 12/03/2013

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης όπου προήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή του Εκτελεστικού Διευθυντή του Νοσοκομείου, των διευθυντών των κλινικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο δρ Πετρίδης σημείωσε ότι στόχος του είναι η επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και καιρό την υγεία. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι, όπως ανέφερε, ο περιορισμός της λίστας αναμονής, είτε αυτές αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις είτε εξετάσεις σε εξωτερικά ιατρεία.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το κλίμα συναίνεσης που διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το οποίο, όπως τόνισε, θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Ερωτηθείς για τα θέματα που προκύπτουν από την αύξηση των επισκεπτών στα νοσηλευτήρια σε συνάρτηση με τον πολύ περιορισμένο αριθμό προσλήψεων, λόγω των απαιτήσεων της Τρόικας, ο δρ Πετρίδης παραδέχθηκε ότι η πίεση που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί της υγείας είναι τεράστια. ΄Εκανε ξεκάθαρο ωστόσο πως ανεξάρτητα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται, το κράτος είναι υποχρεωμένο να βρει τη διέξοδο προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι οι απαιτήσεις της Τρόικας θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τον τομέα της υγείας, καθώς απαιτείται η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ερωτηθείς κατά πόσον το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η αρμόδια ομάδα στο Υπουργείο Υγείας εργάζεται πυρετωδώς για την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο δρ Πετρίδης παραδέχθηκε πάντως ότι σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας το κράτος και όλοι οι εμπλεκόμενοι επέδειξαν ατολμία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλην της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.