31/3/13

Τιμήθηκε σήμερα στην Αθήνα η εθνική επέτειος της 1ης Απριλίου 31/03/2013

Τιμήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, η επέτειος της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου 1955-’59, με δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου κ. Τάκης Χατζηδημητρίου.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στο μεγαλείο της θυσίας των ηρώων του αγώνα 1955-1959, επισημαίνοντας πως τα μηνύματά τους είναι δυνατά και αιώνια, και υπογράμμισε παράλληλα πως «το ξεσήκωμα του κυπριακού Ελληνισμού ήταν η συνέχεια και το αποκορύφωμα όλων των προηγούμενών του αγώνων και θυσιών στους αγώνες ελευθερίας του έθνους, ήταν η φυσική εξέλιξη της συμμετοχής των Κυπρίων στους πολέμους για την παγκόσμια ελευθερία».

«Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο δύσκολες στρατιωτικά και πιο πολύπλοκες πολιτικά και διπλωματικά από προηγούμενες εποχές. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Είμαστε, έστω και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ένα κράτος και έχουμε δική μας φωνή. Μέσα από πρωτοφανείς δοκιμασίες σταδιακά συνειδητοποιούμε ότι άλλες είναι οι ικανότητες και η σοφία που χρειάζεται η ηγεσία από εκείνες του 1955 και φυσικά άλλης μορφής η γενναιότητα και η αυτοθυσία που απαιτείται από τον λαό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως «στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιδίωξη λύσης. Μιας δημοκρατικής λύσης χωρίς στρατό κατοχής, μιας λύσης που θα προσφέρει ευημερία και ασφάλεια για ολόκληρο τον λαό και που θα μας ξανακάνει όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, πολίτες ολόκληρης της Κύπρου και όχι της μισής», ενώ ξεκαθάρισε πως «η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι επιλογή μας. Διχοτόμηση σημαίνει σύνορα με την Τουρκία στη γραμμή Αττίλα, στην καρδιά της Κύπρου».

Ο κ. Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε στη συνέχεια μέγα επίτευγμα, παρόλη την τουρκική αντίδραση, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως «η πικρία που δικαιολογημένα νιώθουμε τώρα, σε μέρες οικονομικής κρίσης, από τη συμπεριφορά έναντί μας κάποιων εταίρων, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει».

«Τα μηνύματα που πήραμε τον τελευταίο καιρό είναι ενδεικτικά. Η ΕΕ παραμένει, παρόλα τα προβλήματα, ο μόνος χώρος προς τον όποιο μπορούμε να προσβλέπουμε. Και ελπίζουμε ότι η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να είναι και η αυριανή» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και δυνατότητες και ρόλο να διαδραματίσουν. Με συντονισμένες προσπάθειες, με όραμα και ελπίδα, μια νέα εξόρμηση μας αναμένει για την κατάκτηση του μέλλοντος».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές ενώπιον του Κύπριου Πρέσβη, του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών και του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννη Τραγάκη.

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, της Ελληνικής Κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Νομαρχίας Αθηνών.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο Πρέσβης της Κύπρου, εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και εκπρόσωπος των κυπριακών παροικιακών σωματείων κ. Λοΐζος Λοΐζος, ο κ. Χατζηδημητρίου, εκπρόσωποι συνδέσμων πολεμιστών, κυπριακών κομμάτων, σωματείων και οργανώσεων στην Αθήνα.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Θοδωρής Δρίτσας, η Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κα Μαρία Γιαννακάκη, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης Γκιόκας, ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νίκος Μαρκάτος, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελος Βουράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Νικόλαος Ανδρουλακάκης, εκπρόσωποι οργανώσεων και σωματείων, Κύπριοι σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και πλήθος κόσμου.