9/3/13

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 09/03/2013

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 09/03/2013

1. Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Κυριακή, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό και αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

2. Συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι επαφές του κλιμάκιου της Τρόικας στην Λευκωσία για τα θέματα του κυπριακού μνημονίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οι Επικεφαλής των δανειστών συναντήθηκαν το πρωί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, ενώ είχαν αργότερα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και αξιωματούχους του Υπουργείου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τον Διοικητή της ΚΤ.
3. Υπό αμφισβήτηση θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον διαγνωστικό έλεγχο του οίκου Pimco, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε έγκυρη πηγή στο ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη την Παρασκευή, το ΔΝΤ απέρριψε το ακραίο σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco, δηλαδή τα €8,86 δις, ως πολύ αισιόδοξο.
4. Η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή αλλά ο συστημικός κίνδυνος μπορεί να μην είναι, προειδοποίησε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι είναι πολύ σημαντικό η κυπριακή Κυβέρνηση να αποδεχθεί το διεθνή έλεγχο ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα.
5. Για όλο το φάσμα της παρούσας κατάστασης των Κυπριακών Αερογραμμών ενημέρωσε την Παρασκευή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, το ΔΣ της εταιρείας, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, Συγκοινωνιών Τάσου Μητσόπουλου και Εργασίας Χάρη Γεωργιάδη. Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΔΣ της εταιρείας ανέλαβε την υποχρέωση να ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση, με όλα τα σενάρια που έχει ενώπιον του και να την καταθέσει στην διυπουργική επιτροπή και τις συντεχνίες για διάλογο.
6. Το νησί του ήλιου, της θάλασσας και των «σκιερών πρακτικών» αποδεικνύεται ένα περιπλεγμένο σκληρό πάζλ για την ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της γνωστής οικονομικής στήλης Lex της εφημερίδας Financial Times. Σχολιάζεται χαρακτηριστικά ότι μια οικονομία που αναλογεί μόλις στο 0,2% της οικονομίας της νομισματικής ένωσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «νεκροταφείο» της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης. Το βασικό ερώτημα κατά τη στήλη είναι «ποιος πληρώνει» για τη διάσωση «της Κύπρου, των τραπεζών της και των φορολογούμενών της από τα δικά τους λάθη».
7. Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) εξήγγειλε την Παρασκευή ο βουλευτής του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος κάλεσε όλα τα μέλη, τους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να συμμετάσχουν μαζικά στις εσωκομματικές διαδικασίες και να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα. Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έχει, ασφαλώς, το δικαίωμα της εξυπηρέτησης των προσωπικών του φιλοδοξιών, δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, αρμοδιότητα των οποίων είναι η αξιολόγηση των θέσεών του».
8. Την απόφαση του Σουλτανάτου του Ομάν για δημιουργία Διπλωματικής Αποστολής στην Κύπρο χαιρετίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι θα συνεισφέρει έμπρακτα στην ενδυνάμωση των ιστορικών, παραδοσιακών και φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ομάν.
9. Επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός Απριλίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Εξάλλου, την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνει στο Βερολίνο διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τριήμερη επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας για απόκρουση αβάσιμων ισχυρισμών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
10. Δύο ενδιαφέροντα βαθμολογικά παιγνίδια περιλαμβάνει η σημερινή 24η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος. Στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα αναμετρηθούν η Ανόρθωση με την ΑΕΚ, στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ με την ΑΕΛ.   Οι υπόλοιποι σημερινοί αγώνες είναι Αθλητική Ενωση Πάφος - Ομόνοια, ΑΠΟΛΛΩΝ - Ολυμπιακός, Δόξα Κατωκοπιάς - Αγία Νάπα, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Εθνικός Αχνας και Αλκή - Νέα Σαλαμίνα. 
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)