5/3/13

Επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 05/03/2013

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, σε απάντηση πρόσφατης επιστολής του κ. Ομήρου σχετικά με αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήθεν ξέπλυμα χρήματος.

Στην επιστολή του, ο κ. Schulz συνηγορεί με την εκφρασθείσα θέση του Προέδρου της Βουλής, ότι η δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους, λόγω της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας. Τονίζει όμως, ότι η βελτίωση αυτή και η μεταρρύθμιση που θα τη συνοδεύει πρέπει να βασίζεται σε μια αντικειμενική και διαφανή ανάλυση και δεν μπορεί να επιτευχθεί με κόστος την επιδείνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την εγκατάλειψη της αλληλεγγύης και των προσπαθειών για καταπολέμηση της φτώχειας. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης.