5/3/13

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κατά την επίσκεψη του στο ΓΕΕΦ 05/03/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς όπου έτυχε ενημέρωσης από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και το επιτελείο του.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Φωτίου είπε:

«Έχω ενημερωθεί σήμερα από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το επιτελείο του για όλη την αμυντική στρατηγική που αφορά την Κύπρο και είμαι πεπεισμένος πλέον ότι θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την αμυντική μας στρατηγική στη βάση και των νέων δεδομένων στην περιοχή, και μιλώ για τα γεωστρατηγικά δεδομένα και εξελίξεις, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, ακόμη και τις απειλές. Με όλα αυτά τα νέα δεδομένα λοιπόν, θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την αμυντική μας στρατηγική και θα πρέπει να εισαγάγουμε πλέον το νέο δόγμα: ένα δόγμα το οποίο, αν θέλετε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αυτό το νέο δόγμα είναι η έξυπνη άμυνα (smart defence) όπως λέγεται και διεθνώς, όπου θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τους παραδοσιακούς εξοπλισμούς μας και τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς με έξυπνο οπλισμό, σύγχρονο οπλισμό, σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς. Αυτό ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης μπορεί να επιτευχθεί πλήρως και με επιτυχία. Ένας παραμένει ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης, η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Θέλω επίσης να πω και το εξής: έχω δώσει ξεκάθαρες και σαφείς οδηγίες τόσο στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αλλά και στο επιτελείο του, να γίνει απογραφή - έλεγχος - αξιολόγηση όλων των πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς. Οι μνήμες με την καταστροφή στο Μαρί είναι νωπές και σίγουρα δεν αξίζει σ΄ αυτό τον λαό η επανάληψη μια τέτοιας εθνικής καταστροφής. Ο έλεγχος και η συντήρηση των πυρομαχικών είναι πρωταρχικός στόχος γιατί πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών, η ασφάλεια των οπλιτών και των αξιωματικών».

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι; Και αν ναι, πληρούν κάποια σημαντικά κριτήρια φύλαξης;

Απάντηση: Είναι από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα, ας αναμένουμε να ετοιμαστεί αυτή η έκθεση και θα πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές πάνω σ΄ αυτό το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και τους κατάλληλους χώρους αποθήκευσης των πυρομαχικών, άλλα και να γίνονται οι έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην έχουμε προβλήματα.

Ερώτηση: Smart defense. Είστε ένα Υπουργείο που δεχθήκατε αλλεπάλληλες περικοπές με στόχο να φτάσουμε σε μείωση των ελλειμμάτων των δημοσιονομικών. Θα αρκέσουν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Άμυνας;

Απάντηση: Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι περνούμε δύσκολες μέρες όσον αφορά την οικονομία μας, όμως θα πρέπει από την άλλη να σταθμίσουμε και τη σημασία της αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς και έχω πει ότι τα νέα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το τι συμβαίνει στην περιοχή και οι απειλές που έχουμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα μας είναι πλέον καθημερινές. Θα πρέπει λοιπόν να σταθμίσουμε το τι πρέπει να γίνει και σε λίγες βδομάδες, όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένη εισήγηση για το πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε.

Ερώτηση: Με μονάδες μικρότερες και ευέλικτες;

Απάντηση: Νομίζω αυτό το δόγμα της έξυπνης άμυνας είναι ένα δόγμα που έχει να κάνει με σύγχρονο εξοπλισμό, έχει να κάνει και με σύγχρονο αν θέλετε τρόπο λειτουργίας των μονάδων και της Εθνικής Φρουράς, είναι όλα αυτά στρατιωτικά θέματα. Aς περιμένουμε να γίνουν οι κατάλληλης μελέτες - εκθέσεις προς το Υπουργείο και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Ερώτηση: Όσον αφορά τη μείωση της θητείας;

Απάντηση: Όσον αφορά την μείωση της θητείας, έχω πει ξανά και θα το επαναλάβω, κανείς δεν είναι εναντίον της μείωσης της θητείας, φτάνει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, άρα χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν μπορεί αυτή την στιγμή η Εθνική Φρουρά και εν όψει όλων αυτών των εξελίξεων να προχωρήσει σε μείωση της θητείας. Είναι κάτι το οποίο το σκεφτόμαστε, μας προβληματίζει, όμως επιβάλλονται μελέτες, επιβάλλεται να δούμε ακριβώς και το πώς θα μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες εν όψει και της οικονομικής κρίσης.